Geluk of gelijk
We kennen het allemaal wel, we zijn in gesprek met iemand en deze persoon zegt iets waarvan je echt zeker weet dat het anders is. Je gaat vertellen wat het volgens jou is en er ontstaat een discussie want je hebt gelijk. De ander vindt dat hij/zij ook gelijk heeft. Wat je ziet gebeuren zijn overtuigingen die gaan botsen. Elkaar proberen te overtuigen van je gelijk. En er wordt niet meer geluisterd naar wat er daadwerkelijk wordt gezegd.
Ons gelijk halen is iets waaraan we kunnen meten hoeveel we van iets weten. Hoeveel kennis we bezitten. Of wat het dan ook voor jou betekent.
Geluk
Geeft het ons geluk om ons gelijk te behalen? Nee dat doet het niet. Het geeft weer dat de overtuiging (ego) groter is dan waar het echt om gaat. Waar gaat het dan om? Dat de ander net zo gelijk heeft als jij dit vanuit zijn/haar wereldbeeld. Heb je dan nog steeds gelijk? Misschien wel, misschien de ander ook. Geeft dit gelijk je het geluksgevoel? Word je blij als je gelijk hebt? Voegt het iets toe aan het gesprek wat je op dat moment hebt?
Ken je de afbeelding van het poppetje dat naar een 6 kijkt en het andere poppetje naar een 9. Ze hebben beide gelijk.
Overtuigingen
Onze overtuigingen zitten vaak in de weg om open te staan voor de 9 van de ander.
Wat ik me afvraag is maakt het ons gelukkig?
Geluk en besef
Ik was eens in gesprek met een goede bevriende coach. In dit gesprek ging het over communiceren met iemand. Waar voor mij de communicatie heel duidelijk was daar ik makkelijk zeg wat ik denk, vind of voel. De ander vrijwel niet communiceerde. Dat maakt de communicatie erg lastig. Ik voelde mij onterecht aangesproken op iets waar ik het bestaan niet van wist. Er was immers niet eerder over gesproken en verwijten kwamen.
Mijn coach vroeg mij, Arlette wil je je geluk of gelijk? Ik wilde beide en daar lag een oordeel op. Ik veroordeelde dat ik beide wilde. Want wat maakte dat ik eigenaar werd op de kijk naar het wereldbeeld van de ander. Dat was niet van mij.
Mijn overtuiging voelde zich aangesproken op iets wat voor mij als onrecht voelde. En diep vanbinnen nog steeds.
De vraag die ik mezelf stelde was of mijn gelijk halen me gelukkig maakte. Dat was een harde nee!
Wat ik merk is dat ik steeds vaker kies voor mijn geluk dan voor mijn gelijk. Het levert mij niets op om mijn gelijk na te jagen. Hiermee jaag ik de mensen om mij heen weg. Dat is niet wat ik wil. De ander ziet de wereld anders dan ik en dat is verder helemaal oke het mag er zijn.
Gelijk
Mijn gelijk halen zorgt er bij mij voor dat mijn strijders deel aan blijft staan. Dat deel van mij welke mij enorm gediend heeft mag rusten en wakker worden als ik haar nodig heb.
Wat een grote rust gaf dat zeg. Ik kon en kan hierdoor loslaten wat niet van mij is en was.
Wie geluk ervaart heeft gelijk niet meer nodig. (bron onbekend)
Vragen
- Wil jij geluk of gelijk?
- Ben je je bewust of je dit inzet?
- Hoe ervaar je het geluksgevoel in gesprek met de ander?