Uitleg methode EFT (Emotional Freedom Techniques)

 

Startmeting: In deze eerste meting gaan we onderzoeken hoe intens de emotie, herinnering, angst etc is. Hiervoor gebruiken we een SUD schaal. Een SUD schaal is een meting van 0 tm 10 waarbij 0 voor stress/klachtvrij staat en 10 staat voor de hoogst mogelijke niveau van stress en of klacht staat. 

 

Affirmatie: Een affirmatie is in EFT om een blokkade op te heffen. Om de blokkade op te heffen spreekt u als coachee een passende affirmatie uit die voor uw gevoel overeenkomt met de blokkade. Een voorbeeld is: Ook al ben ik bang voor spinnen, accepteer ik mezelf diep en volledig. De samengestelde affirmatie wordt meerdere malen uitgesproken en het gamut punt wordt geklopt. Zie afbeelding.

 

Tapping: De coachee focust zich op de negatieve emotie van het onderdeel dat wordt behandeld. (zoals in het voorbeeld benoemt de angst voor een spin. Dit kan elk te bedenken blokkade, angst etc zijn) Tapt de coachee samen met de EFT therapeut op specifieke punten op het hoofd, lichaam en handen. De coachee tapt zichzelf indien de coachee aangeeft dat de therapeut deze tapping bij coachee kan uitvoeren. Er kunnen voor verschillende vormen van tapping gekozen worden. Zoals EFT therapeut tapt bij coachee, coachee tapt zichzelf onder begeleiding van EFT therapeut of beide, zowel coachee en EFT therapeut tappen tegelijk bij zichzelf op de door de coachee besproken blokkade. De tappingpoints bevinden zich voornamelijk in het gezicht, bovenlichaam en handen. Deze punten zijn gebasseerd op de meridiaanpunten of ook wel acupressuurpunten. Door deze punten te tappen wordt volgens EFT de blokkade in het energiesysteem hersteld en kunnen de blokkades en of emoties worden losgelaten.

 

Controle meting: Na de sessie wordt er opnieuw een SUD schaal meting gedaan op het onderwerp waar de EFT sessie voor heeft plaats gevonden. Indien de EFT sessie volledig geslaagd is zal de SUD schaal score op 0 uit komen.

 

Herhaling: Soms zijn meerdere kloprondes nodig om van hoge score naar lage score te gaan. Ook de afirmaties worden in deze rondes aangepast. 

Voorbeeld: ook al ben ik nog een beetje bang voor spinnen, accepteer ik mezelf diep en volledig.  

*Wat verwarrend kan overkomen is dat een affirmatie een positief uitgangspunt heeft. De affirmatie oftewel de startzin in EFT is gericht op een negatieve herinnering, verstorende gedachte en/of gevoel. Wat juist zeer essentieel is dat je in contact blijft tijdens de EFT-sessie met deze verstorende gedachte of gevoel omdat je werkt aan het opheffen van je energieverstoring.

 

 
 

 

 WB Wenkbrauw  Affirmatie
NO  Naast het oog  Affirmatie
OO  Onder het oog Affirmatie
ON  Onder de neus   Affirmatie
KP  Kinpunt Affirmatie
SB  Sleutelbeen Affirmatie
OB (optioneel)  Onder je borst  Affirmatie
OA  Onder je arm (bij oksel)   Affirmatie
DP  Duimpunt  Affirmatie
WV  Wijsvinger  Affirmatie 
MV  Middelvinger  Affirmatie 
PP  Pink  Affirmatie