Communicatie 

Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord communicare slaat terug op "iets gemeenschappelijk maken". Deze pagina gaat over interactie tussen mensen.

(Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Communicatie) 

Interpretatie

Iets gemeenschappelijk maken is het schrijven van mijn blogs. Communiceren is een van de lastige dingen wie we kennen. Waarom? Ik zeg iets met een bepaalde intentie of gedachte en de ontvanger hoort iets anders of geeft er een andere betekenis aan.

In mijn ervaring is begrijpelijk luisteren en communiceren echt een vak.

Waar ik tegenaan liep en soms nog loop is dat ik te direct ben. Te snel reageer omdat ik snel denk. Dat ik niet op het communicatieniveau van de ander zit en er dus behoorlijk wat ruis komt. Bij het stellen van vragen en doorvragen voelt een ander zich soms ondervraagd terwijl ik echt oprecht geïnteresseerd ben. Hierin wil ik begrijpen wat iemand drijft wat je motivatie is en je oprecht horen.

Voorbeeld

jij bent narrig opgestaan en ik stuur een bericht, dan wordt mijn bericht met de energie van narrig zijn gelezen. Terwijl ik met de grootste glimlach zit.

We staan er (vaak)niet meer bij stil wat en hoe we iets zeggen. Want alles wordt maar gezegd. Lees de Facebook of Twitter berichten eens. Mensen die achter hun telefoon of laptop etc zich veilig voelen en alles maar uiten.

Wat drijft iemand

Waarvoor verharden we ons in onze taal en acties?

In mijn beleving helpen we elkaar juist doormiddel van feedback en het uiten van behoeftes. Zodra je je behoefte uit hoef je geen grens aan te geven.

Voor mij valt of staat alles met communicatie. Is dit goed is alles goed. Mijn waarheid zoals ik naar buiten kijk.

Wat maakt dat het toch zo lastig is dan. Waar heeft dit mee te maken. Willen we niet kwetsbaar zijn, willen we niet dat mensen onze binnenwereld zien.

NLP

Door NLP ben ik gaan ervaren wat communicatie kan en doet. Hoe ik kan aansluiten bij een ander. Vroeger dacht ik dat ik mezelf dan verloor doordat ik bij een ander hun communicatie aansloot. Nu weet ik beter.

Hoe bedoel ik aansluiten bij een ander?

Voorbeeld; iemand vertelt over zijn/haar werk. Legt uit wat de functie is en hoe ze van hun werk houden. Wat ze er allemaal voor doen en liefde voor de zaak voelen en bijv. in het weekend of ‘s avonds nog wel eens doorwerken. Dit is communicatie uit gevoel. Nu ga ik daar voorbeeld vanuit de mind praten, heel rationeel en stel ook zulke vragen als is het bedrijf ook van jou?  Dan matchen we niet.

Dit gebeurt de hele dag om ons heen. We praten uit onze eigen voorkeursystemen. En zijn niet bezig met de taal van een ander.

Mooi moment om weer eens bewust van te zijn. 

Vragen