(Ver)Oordelen

Ben jij je bewust dat je oordeelt en veroordeelt? Is dat iets wat je bewust of onbewust doet. Mooie vraag he, want het antwoord zou kunnen zijn bij onbewustheid dat je het niet weet. Ga eens na bij jezelf de komende tijd. Maakt deze zin dat je weerstand voelt of herkenning?

Wat ik ervaar is dat een oordeel en mijn kijk op de wereld alleen maar een mening betreft. Ik ben niet mijn gedachte en kan dit ook weer loslaten. Het zegt iets over mij en mijn gedachtes hoe het zou “moeten” zijn.

Wat gebeurt er als je oordeelt? Een oordeel lijkt over de ander te gaan alleen is dit niet zo. Oordelen komt voort uit angst, onzekerheid en pijn. Wat gebeurt er als je oordeelt? Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat je oordeel je eigen belevingswereld verkleind, je kijkt door een tunnelvisie. Want zegt het iets over de ander? Of zegt het iets over jezelf en je kijk op de wereld.

NLP

In NLP word je geleerd dat eenieder een eigen model van de wereld heeft. Vooronderstellingen, zijn overtuigingen die zinvol en effectief zijn gebleken en aan de basis liggen van NLP. Het zijn niet noodzakelijk waarheden, het zijn overtuigingen die we als nuttig hebben ervaren.

Wat gebeurt er met ons als we (ver)oordelen?

Je verwachting is van jou en het betreft jouw kijk op de wereld. Ieder ander heeft vanuit zijn referentiekader ook een kijk op de wereld. Vraag je eens af waarvoor jouw kijk op de wereld goed is en dat van de ander minder zou zijn. Al ben je een stap verder dan de ander, voel dan dankbaarheid dat jij dit al geleerd hebt op jouw manier. Gun dit de ander ook. Door zo te leren kijken naar een situatie zorgt ervoor dat je je oordeel loslaat en je met een open blik naar de ander kijkt.

5 Tips om minder te (ver)oordelen