5 Tips tegen stress

Herken je dat, dat na een dag werk je nog boodschappen moet doen, eten koken, je huis opruimen er komt een vriend(in) langs om koffie te drinken, je kinderen moeten op tijd naar bed en eigenlijk moest je ook nog je werk afmaken want je loopt (iets) achter. Gebeurt dit een keer dan is er weinig tot niets aan de hand.

Kun je zeggen dit gebeurt regelmatig dan bouw je je stress op. Het gevoel van nooit iets af te krijgen en vermoeid zijn. Te weinig energie hebben omdat het gevoel van overal achteraanrennen bezit van je neemt.

Wat te doen?

Wat kun je hiertegen doen, en kun je er iets aan doen want er zit maar 24 uur in een dag.

Mijn antwoord hierop is ja

Tip nummer 1

Leg je linkerhand 2cm ongeveer onder je navel en adem naar je hand toe. Ademhaling is het belangrijkste wat we vaak erg snel en oppervlakkig doen. Boven in je borst ademen zorgt ervoor dat de stress toeneemt. Door rustig door je neus in t ademen en door je mond uit neemt de rust toe.

Zuurstof gaat door je lichaam naar al je organen en naar je hersenen die het sein krijgt dat er ontspanning mag zijn. Adem 5 tellen in en houdt deze adem 5 tellen vast, adem 5 tellen uit en houdt dit 5 tellen vast. Is dit nog teveel doe dit dan 3 tellen. Bouw dit rustig op.

Je uitademing is het belangrijkst daarmee laat je los.

Tip 2

Lees een boek

Plan voor jezelf een uur vrij in (het liefst per dag). Onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 6 minuten lezen al de stress verminderd. Het onderzoek geeft aan dat lezen het stress reduceert met 68% (Brits onderzoek uit 2009 door Davis Lewis)

Het maakt niet uit welk boek je leest.

Tips 3

Luister naar muziek, door naar muziek te luisteren reduceert het stress met 61%

Je ademhaling vertraagd en de spieren in je lichaam ontspannen.

Tip 4

Wandelen (in het bos)

Het lichaam ontspant door wandelen. Persoonlijk vind ik het bos zeer prettig. De bomen en de geur hiervan. Het zuurstof wat je inademt. Een wandeling reduceert stress met 42%

Drink erna een kop koffie en je reduceert de stress met nog meer %.

Wandelen is erg goed tegen stress, depressie en burn-out. Al begin je met 5 minuten per dag.

Tip 5

Ja daar is hij weer de meditatie.

Als je nog niet zo bekend bent met meditatie zoek dan appjes op je telefoon die je begeleiden. Welke ik gebruik is vrijwel elke meditatie va Dr Joe Dispenza ( deze is Engelstalig) zo ook een aantal in het Nederlands vertaalt te krijgen, Calm, en Solfeggio van Glenn Harold (deze is Engelstalig) Sluit je aan bij een clubje waar je mediatie leert of ga zitten en begin met een bodyscan. Zie inspiratie.

Journal, schrijf in je journal al je ervaringen op.

Vragen

Helpt dit jou om gevoel van stress weg te nemen?

Wat doe jij tegen stress en spanning?