Aannames
In mijn vorige blog heb ik geschreven over het leren waarnemen en wat het positieve effect hiervan is. Door het leren waarnemen gaan we vragen stellen wat de betekenis van iets of gedrag is. Zodat we leren kijken met een open nieuwsgierigheid.
Hoe komt het dan toch dat we dan toch zoveel aannames doen? Het invullen voor de ander. We doen het allemaal.
Beeldvorming
Als je je aannames controleert bij de ander kom je er snel genoeg achter dat wat je denkt 9 van de 10 keer niet klopt. Dit omdat aannames iets anders is dan weten. Het heeft echt meer te maken over de beeldvorming die je over jezelf hebt en het beeld wat je over de ander hebt. Is dat beeld dan ook de waarheid? Nee!
Wat ik me afvraag is waarom het doen van aannames makkelijker is dan een vraag te stellen. Ook dit is een aanname en mijn kijk naar buiten.
Het doen van aannames kan veel stuk maken in relaties. Of de relatie vriendschap, liefde, werk of misschien op je hobbyclub betreft.
Byron Katie
In de boeken van Byron Katie schrijft ze de 4 vragen welke je zou kunnen helpen om je aannames na te gaan. Ook in de app. The work kun je dit terug vinden. Zie mijn tabblad voor boeken die ik gelezen heb.
- Is het waar?
- Weet je zeker dat het waar is?
- Wie zou je zijn/hoe zou je je gedragen als je zou geloven dat het waar is?
- Wie zou je zijn/wat zou je doen als je dit niet gelooft?
In mijn omgeving hoor ik vaak “dat hoef ik niet te vragen dat gaat altijd zo” “ik heb dit toch eerder meegemaakt dus dan hoef ik dit of dat niet meer te doen” Zijn ervaringen uit het verleden dan een garantie voor de toekomst? Ook dit is een aanname en eentje die je stilzet omdat je blijft hangen en je geen stap vooruitzet.
Testen
Wat zou er gebeuren als je je aannames zou gaan testen?
Voorbeeld: Ik wilde al heel lang blogs schrijven welke voor iedereen leuk te lezen zijn en ook bijdraagt aan een stukje zelfontwikkeling.
Mijn aanname zei dat kost me te veel tijd om te schrijven. (Lees inspreken op mijn app. en dan kopie en plakken op mijn site.
Ik ben mijn aanname die ik had met betrekking tot blogs schrijven gaan testen. Wat me opviel was dat eerst ik 2 a 3 uur bezig was met schrijven en herschrijven.
Nu doe ik er sneller over, gaat het makkelijker. Dit omdat ik mijn aannames test.
Bij een ander bijvoorbeeld, in gesprekken vraag ik wat er bedoeld wordt. Ik leg vooraf altijd uit dat ik veel vragen stel om zelf niets in te hoeven vullen. Werkt enorm verhelderend dit omdat mensen de ruimte krijgen om echt hun verhaal te doen. Er wordt oprecht geluisterd.
Vragen
- Ben jij je bewust wanneer je aannames doet?
- Hoe zorg jij ervoor dat je niet invult voor de ander?
- Heb je iets aan bovenstaande blog?