"Eigen Wijsheid" of "Eigenwijsheid"?

Wat is eigenwijsheid? Eigenwijsheid betekent ei – gen` wijs, bijvoeglijk naamwoord en bijwoord, menende alles beter te weten dan een ander,

dwars, steilorig, tegendraads, eigenzinnig, koppig, waanwijs ( bron: http://www.watbetekenthet.nl/wat-betekent-eigenwijs/ )

Wat betekent Eigen Wijs Heid nog meer? Je eigen wijs zijn. Wijze invloeden van binnenuit.

In NLP en Coaching leggen we uit dat ieder mens alle antwoorden en informatie in zich heeft. Het is je Eigen Wijze.

Verwar het een niet met de ander.

In mijn waarheid komt eigenwijsheid voort door het vasthouden van overtuigingen die “vaak” niet dienend zijn. Waarbij je zo vasthoudt aan een denkpatroon dat je in je rondjes blijft lopen. Het maakt je bang of onzeker om iets nieuws tot je te nemen dit kan info zijn, een andere werkwijze, een beleving.

Waarom houden we zo vast aan eigenwijsheid? Het is iets wat we onszelf hebben aangeleerd en wat een gevoel van zekerheid geeft.

Laatst zei mijn partner, ik mag toch vasthouden aan mijn eigen mening. Waar ik uiteraard ja op heb gezegd. Natuurlijk mag je altijd vasthouden aan je eigen mening en overtuiging. Helpt het je ook om zo naar de wereld te kijken en niet open te staan wat e nog meer is dan alleen je eigenwijsheid. Wat is nog meer mogelijk?

Eigen Wijs Heid

In de vorm van een eigen wijze is in mijn waarheid zoeken en voelen wat er in jou afspeelt, wat je instinct en (on)bewuste je vertelt. Wat ik eerder schreef in NLP en coaching word er gehandeld en geleefd naar dat je alle kennis in je hebt. Je hebt je eigen antwoorden.

Eigenwijsheid en Eigen Wijs Heid lijken hierdoor op elkaar en toch ook ook weer niet. Wat het een uitdaging maakt is om zelf te kunnen reflecteren wanneer het je (on)bewuste is die iets vertelt of een overtuiging. Wat levert de overtuiging je op? Wat wil je hier niet aankijken.

Voor mij heeft het een tijdje geduurd voordat ik doorhad dat ik een overtuiging inzette of antwoorden van binnenuit. Waarmee ik ben gaan leren wanneer ik mijn eigenwijsheid inzet, of mijn Eigen Wijs Heid inzet.

Wat ik geleerd hebt is dat ik best heel eigenwijs kan zijn. Waarvan ik altijd heb geroepen dat ik dat niet was. Hoe eigenwijs is dat he.

Vragen stellen

In 2014 had ik weekend schaduwwerken waarbij mijn trainer mij confronteerde met mijn eigenwijsheid en mijn Eigen Wijs Heid. Hierdoor ben ik mezelf gaan vragen, is dit wat ik wil? Voelt dit goed voor mij? Ben ik naar mijn (on)bewuste gaan luisteren en kwam ik bij mijn Eigen Wijs Heid uit.

Vragen