Workshop schaduwverlichting

Wat is schaduwwerken; (Bron Debbie Ford) (Carl Gustav Jung)(trainer Anthony Sinke)

Schaduwzijde, iedereen heeft het, dit zijn kanten van jezelf die je niet laat zien, ontkent of onderdrukt.

Als je je schaduwkant ontkent, zal deze kant je leven beïnvloeden. Het zijn eigenschappen waar je niet trots op bent. Of misschien wel niet trots op mag zijn.

Het zijn bijvoorbeeld eigenschappen als jaloers zijn, lust, woede of schuld. Deze herken je in een ander en spiegelt bewust of onbewust je binnenwereld.

Volgens Jung is de schaduw instinctief en irrationeel, maar kan herkend worden via projecties. Zelfs als een mens denkt dat hij voorgoed heeft afgerekend met zijn 'slechte' elementen, kan dit slechts tijdelijk zijn. Ze hebben zich teruggetrokken in het onbewuste en kunnen opnieuw opduiken in perioden van crisis en druk uitoefenen op het Ik. (bron wikipedia)

Ik zal een voorbeeld geven uit mijn persoonlijke ervaringen.

In mijn leven heb ik geleerd om al mijn acties, gedachtes en handelingen vanuit een vechtpositie te doen. Denk aan fight, flight and freeze.
Deze voorkeursstijl heeft mij veel gebracht en mij veel geleerd en inzicht gegeven.

Totdat het mij niet meer diende.

Ik ging een weekend training volgen bij www.Anthonysinke.nl in schaduwverlichting en werd zo geconfronteerd met mijn (on)bewuste patronen en strategieën. Ik kwam tot het besef dat ik een oordeel en lading had liggen op “zwak” zijn. Een slachtoffer zijn.

Wat erg meespeelde was dat ik 2 frozen shoulders had (heb) en niet meer kon functioneren zoals ik dat ervoor kon. Hulp vragen kwam niet in mijn woordenboek voor en bleef vechten tegen mijn lichaam.

Wat wat is dat voor iemand die zwak is? En wat doet deze persoon dan?

In mijn oordeel was iemand die zwak is iemand die zichzelf zielig voelt, en de gehele dag klaagt. Is dat ook echt zo? Nee natuurlijk niet.

Hierdoor kreeg ik inzicht in mijn gedachtepatronen en handelingen. Ik mocht herkennen en erkennen dat ik niet meer kon doen wat ik altijd had gedaan. Was dat erg? Ja dat was uiteraard voor mij heel erg. Heb ik geleerd hier mijn lichaam te accepteren? Ook ja.

Wat ik heb ervaren is het oordeel wat ik over mezelf en mijn lichaam had en hoe ik dat projecteerde naar buiten. Mijn schaduwzijde heb ik aangekeken. Ik heb haar omarmt en vergeven. Dat klinkt misschien wat zweverig voor sommige wat het overigens niet is.

In zo’n weekend ga je een heel proces door en ik heb dat deel in mij omarmt. Ik mag zwak zijn en hulp vragen. Heb dit wel bewust te doen. Anders val ik in een oud patroon om alles alleen te doen.

Ik heb deze training 3x gedaan. Elke keer ga je dieper en kom je mooie overtuigingen tegen die aangekeken mogen worden.

Ik ben dankbaar dat ik deze training heb kunnen volgen en steeds bewuster van mijn schaduw en zeer zeker ook mijn lichtzijde heb mogen ervaren.

Lichtzijde denk je nu? Wat is lichtzijde? Dat is de kant die we ook wegstoppen. Want leven met je schaduw kennen we, de donkere stem.
Wat als je het bereikt om in het licht te gaan staan. Ja wat dan? Dan heb je het te doen. En dat is “vaak” nog veel spannender of uitdagender. Waar schaduw is, is er ook licht. Denk aan Yin Yang, eb en vloed, dag en nacht. Beide hebben aandacht en liefde nodig. Zelfliefde en begrip.

Ik gun jou je schaduw en licht en dat deze mooie kanten in jou aangekeken mogen worden.

 

 


2019 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl