Vergeving II

Wat als iemand iets zegt wat je zo intens raakt? Wat gebeurt er dan met je? We worden boos, verdrietig en sluiten ons af. Wat doet het met je zelfbeeld? Hoe spreekt het je aan op je eigenwaarde?

Wat zou er gebeuren als je open kunt blijven staan voor de ander? Dat de ander een reflectie geeft van zijn/haar binnenwereld. Wat er in hun leeft en dat projecteert op jou.

Voorbeeld uit de praktijk; ouder zegt tegen kind dat hij zich schaamt omdat hij niet is geworden wat de ouder had verwacht dat het kind zou worden. Kind voelt zich enorm gekwetst want zoiets van je ouder horen voelt als niet goed genoeg zijn. Waardeoordeel van de ouder naar het kind.

Wat als de ouder een projectie geeft van zijn/haar eigen binnenwereld. Heeft de ouder gefaald als ouder zijnde? Nee deze heeft gedaan wat hij/zij dacht dat het beste was. Heeft het kind gefaald? Nee deze heeft ook gedaan wat voor hem/haar het beste was. Beide kijken in een spiegel en projecteren naar elkaar.

Open blijven staan voor het wereldbeeld van de ander en match dit met jouw wereldbeeld.

Waarnemen

Hoe moeilijk is het om te leren om waar te nemen in een gesprek met onze ouders. We willen graag de goedkeuring hebben van onze ouders, onvoorwaardelijke liefde en steun in alles wat we doen. We willen ze trots maken, loyaal blijven aan het systeem. Kunnen we leren om objectief te waarnemen in een gesprek met onze ouders.

In mijn waarheid is dit zeker te leren. Hierin zeg ik niet dat dit een makkelijke weg is om te gaan. Wel een mooie weg omdat er vergeving plaats vindt.

Vergeving

In mijn waarheid begint vergeving altijd bij jezelf!

Zodra je jezelf kunt vergeven dat je niet bent geworden wat je ouders van je verwachtte en je hun hebt teleurgesteld zegt dat niets over jouw belevingswereld. Want jij mag jezelf zijn, jij jouw unieke zelf. Met al je talenten en uitdagingen, je groei en ontwikkeling. De stappen die je maakt ook al waren dat niet de juiste stappen voor een ander, zijn voor jou de juiste stappen geweest om te zijn wie je nu bent. Altijd vanuit de beste intentie voor jezelf. Of die nou goed of niet goed waren.

Vergeving naar jezelf in 7 stappen 

  • Luisteren naar je gevoel en praat erover.
  • Stel jezelf de vraag bij de dingen die je doet, voelt dit goed voor mij, Is dit wat ik wil?
  • Schuldgevoel over hoe je leven had kunnen zijn en daar niet over praten kan bijdragen aan depressie, faalangst etc.
  • Je verwachtingen zijn van jou, ze zeggen niets over de ander. Kijk eens objectief met iemand naar jouw verwachtingen.
  • Maak goed, dat is iets anders dan excuses maken.
  • Laat los! Door iets nieuws te leren kan het oude naar de achtergrond waardoor je het loslaat. Je bent niet het verhaal.
  • Benoem wat er goed gaat in je leven. Schrijf het eens op en maak een overzicht wat er goed gaat en wat je verder wilt ontwikkelen. (dus niet wat er fout gaat) Je zult zien dat elke ontwikkeling/verandering een overwinning voor jezelf is. Vier je overwinningen.
  • Leer jezelf dat je “fouten” mag maken. Ik zie ze zelf als leermomenten. Gun jezelf leermomenten en leer er je les uit. Van je fouten leren is een stap voorwaarts. Perfectie heeft nog nooit geleid naar perfectie. Het leidt en lijdt alleen maar naar teleurstellingen en bevestiging dat iets niet goed gaat.

Al voel ik zelf weerstand tegen de woorden goed en fout. Er zit zoveel grijs tussen. Vandaar dat ik meestal spreek van leermomenten.

Heb je vragen, opmerkingen of feedback stuur je bericht hier 

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl