(Ver)Oordelen

Ben jij je bewust dat je oordeelt en veroordeelt? Is dat iets wat je bewust of onbewust doet. Mooie vraag he, want het antwoord zou kunnen zijn bij onbewustheid dat je het niet weet. Ga eens na bij jezelf de komende tijd. Maakt deze zin dat je weerstand voelt of herkenning?

Wat ik ervaar is dat een oordeel en mijn kijk op de wereld alleen maar een mening betreft. Ik ben niet mijn gedachte en kan dit ook weer loslaten. Het zegt iets over mij en mijn gedachtes hoe het zou “moeten” zijn.

Wat gebeurt er als je oordeelt? Een oordeel lijkt over de ander te gaan alleen is dit niet zo. Oordelen komt voort uit angst, onzekerheid en pijn. Wat gebeurt er als je oordeelt? Wat er in werkelijkheid gebeurt is dat je oordeel je eigen belevingswereld verkleind, je kijkt door een tunnelvisie. Want zegt het iets over de ander? Of zegt het iets over jezelf en je kijk op de wereld.

NLP

In NLP word je geleerd dat eenieder een eigen model van de wereld heeft. Vooronderstellingen, zijn overtuigingen die zinvol en effectief zijn gebleken en aan de basis liggen van NLP. Het zijn niet noodzakelijk waarheden, het zijn overtuigingen die we als nuttig hebben ervaren.

 • Respecteer het model van de wereld van de ander.
 • Elk gedrag heeft een positieve intentie.
 • De wereldkaart is niet de wereld
Wat gebeurt er met ons als we (ver)oordelen?
 • Het verkleint onze eigen wereld. Buiten de grenzen van je eigen gedachte en oordeel zie je een wereld van nieuwe mogelijkheden en inspiratie.
 • Maakt je (ver)oordelen je een leuker mens om mee om te gaan?
 • Gun de ander zijn/haar pijn en lessen, Oordeel niet over de manier en/of snelheid waarmee de ander zijn/haar lessen aangaat. Gun de ander zijn/haar reis van ontwikkeling.
 • Niemand kent jouw hele verhaal, wees je hiervan bewust dat jij ook het hele verhaal van de ander niet kent.
 • Wist je dat (ver)oordelen voortkomt uit je verwachtingen? Laat je verwachtingen van jezelf, de ander en wereld los, dan vallen je oordelen ook weg.

Je verwachting is van jou en het betreft jouw kijk op de wereld. Ieder ander heeft vanuit zijn referentiekader ook een kijk op de wereld. Vraag je eens af waarvoor jouw kijk op de wereld goed is en dat van de ander minder zou zijn. Al ben je een stap verder dan de ander, voel dan dankbaarheid dat jij dit al geleerd hebt op jouw manier. Gun dit de ander ook. Door zo te leren kijken naar een situatie zorgt ervoor dat je je oordeel loslaat en je met een open blik naar de ander kijkt.

5 Tips om minder te (ver)oordelen
 • Ben je je bewust dat oordelen over de ander vervelend is. Wees nieuwsgierig, stel vragen en leer hiervan
 • Voel je dankbaar over de dingen die je al hebt kunnen leren op jouw reis.
 • Stel je verwachtingen over de ander bij, deze verwachtingen zijn van jou en zeggen niets over de ander.
 • Hoe voelt het voor jou als iemand oprecht echt luistert naar je. Dat is erg fijn want je voelt je gehoord en gezien. Luister eens oprecht naar de ander zonder je jezelf af te vragen wat je ervan vindt. Doe je best om de ander te begrijpen waarom deze zo anders denkt dan jij.
 • Sta open om bij te leren, je hebt al zoveel geleerd en toch is er nog meer te leren. Voel je een rijk mens door de inzichten en inspiratie die deze weg je brengt.
Deel jouw tips.

Heb je vragen, opmerkingen of feedback stuur je bericht hier

 

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl