Liefde

"Liefde betekent diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of zichzelf. Het kan ook betrekking hebben op een dier, zaak of voorwerp. De betekenissen die eraan gegeven worden zijn sterk cultureel en maatschappelijk geïnspireerd."

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Liefde

Liefde voor jezelf hebben herken je dit? Of heb je misschien geleerd dat het egoïstisch is. Voor mij is zelfliefde belangrijker dan wat dan ook. Dit heb ik de afgelopen 10 jaar mogen leren. De liefde die we intern voor onszelf ervaren projecteren we extern naar de ander. Zo was er laatst een discussie gaande in een Facebookgroep over de overtuiging als je geen zelfliefde ervaart kun je dan liefde voor een ander voelen. Hierover zijn erg veel meningen verdeeld en dat is logisch. Want als ik niet van mezelf hou wil ik zeker niet ervaren/horen en of weten dat ik dan ook niet van een ander houd. Hoe uit zich dat?

Schaduwkanten

Als ik kijk naar mijn voormalige relatie dan was deze gebaseerd op afhankelijkheid. Was er een gelijkwaardigheid? Nee! Ik spreek voor mezelf en mijn ervaringen.

Vroeger had ik behoefte aan bevestiging. Deze bevestiging had ik alleen van mezelf nodig en dat begreep ik toen nog niet. Debbie Ford (haar boek over Licht op schaduw) Schaduwwerk heeft mij erg bewust gemaakt van het proces intern en extern. Dat wat ik in mijzelf denk, vind of voel een projectie naar de buitenwereld is.

Als ik mezelf niet met respect behandel en mijn behoefte hierin niet bevredig hoe kan ik jou dan met respect behandelen? Wat maakt dat ik de behoefte van een ander voorop zou stellen. Dan ga ik elke grens van mezelf over.

Liefde voor mezelf is voelen wat goed voelt voor mij. Liefde voor mezelf maakt dat ik gelukkig ben en mezelf daar ook ruimte in geef. Liefde voor mezelf maakt dat ik goed ben zoals ik ben, dingen die ik nog mag ontwikkelen, gevoelens die ik mag uiten, mezelf serieus nemen. En zo kan ik doorgaan.

Dankbaarheid

Dankbaar zijn voor alles wat ik zie, hoor en voel. Dit gevoel van dankbaar zijn versterkt mijn acceptatie en liefde voor mezelf. Zo schrijf ik vrijwel dagelijks 3 dingen op waar ik me dankbaar voor voel. Ook de mindere dingen omdat ik bewust ben dat ik hierin nog mag groeien.

Affirmaties

In EFT (Emotional Freedom Techniques) worden affirmaties gebruikt. Ik zal een voorbeeld geven wat zeer krachtig is.

Hoewel ik meer zorgzaam voor mezelf mag zijn, accepteer ik mezelf diep en volledig. Ik heb mezelf lief. Herhaal deze affirmatie dagelijks. Lukt het je om jezelf in de spiegel aan te kijken? Doe dit dan voor de spiegel. Voelt het (nog) niet oke voor je is dat uiteraard ook goed. Luister naar je interne stem hiervoor. Begin klein.

Wat ook zeer krachtig is om tegen jezelf te zeggen is; ik hou van mezelf. Dit kan tijdens boodschappen doen, tanden poetsen, autorijden etc etc. Het is de taal die je tegen jezelf spreekt waar je onderbewuste naar luistert.

Durf je jezelf te zijn, het is ons eigen innerlijke beeld en denkwijze waarvan we denken dat de buitenwereld dat van ons verwacht. Wees dus lief voor jezelf en lief met je eigen stem.

Grenzen

Ja ja hier is de grens er weer. Ik blijf hierover schrijven. Mensen met een ontwikkelt zelfliefde bewaken hun grenzen. Zij voelen wat goed is voor hun en wijken hier niet van af. Zij stellen zichzelf de vraag, is dit wat ik wil en voelt dit goed voor mij?

Ik gun jou zo zelfliefde. Liefde voor de mens die je bent. Acceptatie van alles wat er in en van jou is.

Vragen

  • Ben jij je bewust van dit proces?
  • Ervaar jij zelfliefde?

 

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl