Verbinding

Verbinden of in verbinding zijn is een woord wat ik veel tegenkom en hoor. Wat is verbinden? Het betekent twee elementen samenvoegen.

Waarom praten we dan over verbinden.

Voor mij betekent verbinden dat ik contact maak (het andere element) met mezelf, een deel van mij of met een ander.

Het voelt fijn om verbonden te zijn.

NLP

In NLP (neuro linguïstisch programmeren) praten we over verbinden (contact) maken met delen in jou. Of werken met delen. Deze delen zijn gedeelte van je persoonlijkheid die zorgen voor innerlijke conflicten. Deze delen geven voor dezelfde actie twee verschillende reacties. Een voorbeeld hierin is zwijgen en praten tegelijk willen. Hierin komt een innerlijk conflict. Delen houden innerlijke conflicten in stand. Er contact mee maken en ervaren dat elk deel in jou de beste intenties met je heeft. In NLP gaan we er namelijk van uit dat er een positieve intentie aanwezig is achter elk gedrag. Doormiddel van oefeningen maken de delen contact met elkaar. Ikzelf noem het verbinden met het deel wat aandacht nodig heeft.

Waarom is het zo moeilijk voor ons om te verbinden. Er komt vaak angst bij kijken “oude pijn” of onze blinde vlek.

Delen

Wat heb ik gedaan om verbinding te maken met mezelf en hierdoor ook met de ander.

Ik nodig mijn pijn uit, vraag wat het nodig heeft, mediteer en maak contact met mijn lichaam en gevoel. Dit is soms best confronterend.

Voorbeeld in de opleiding NLP jaren geleden moesten we een oefening doen met delen in ons. Ik had een intern conflict met betrekking tot mijn schouders en de pijn hiervan. (zie mijn eerdere blogs) Mijn ene deel wilde dat ik rust hield en maakte me lui, het andere deel wilde elke dag een half uur opruimen zodat ik het bij kon houden. En ook rust had. De positieve intentie die de delen hadden was mij ontzien voor de pijn. Geen overbelasting en rust voor lichaam en geest. Om deze delen te verbinden hadden ze contact te leggen. Hieruit kwam dat het ene deel in mij een veel dominantere aanwezigheid had dan de andere. Het heeft mij opgebracht dat er een compromis werd behaald door beide delen. Ik functioneer nu beter en het conflict tussen beide delen is opgelost. Er is een verbinding tot stand gekomen.

Als ik dit aan mensen uitleg kijken ze me gek aan. Terwijl we allemaal verschillende delen in ons hebben. Conflicten in ons hebben, zeker en onzekerheden.

Doordat ik verbinding ervaar en voel in mijn lichaam en geest kan ik goed bij mezelf blijven als ik met een ander communiceer. Dat wat me raakt is de spiegel waar ik in kijk bij de ander en maak ook weer verbinding met dat deel wat aandacht nodig heeft. Hierdoor heel ik deze delen. Deze inzichten hebben mij uitgenodigd om in verbinding met mezelf te blijven en te onderhouden. Dit vergt aandacht en energie wat ik graag doe. Ik groei en ontwikkel door en neem mezelf serieus.

Is dit herkenbaar voor je?

 

Lees het boek Verbindend vermogen.

Vragen

  • Hoe maak jij verbinding met jezelf?
  • Nodig je het deel weleens uit waar je je mee wilt verbinden?

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl