Taboe

Wat is taboe? Wikipedia heeft vele soorten uitleg over dit onderwerp.

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Het woord taboe is afkomstig uit het Tongaans van Polynesië (tapu of tabu), waar het stond voor een religieus verbod op bepaalde plaatsen, voorwerpen, personen of acties. Het woord komt, conform de klankwetten voor de Polynesische talen, terug als tapu, kahu etc. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Taboe)

Taboe heeft voor mij verschillende betekenissen met betrekking tot onderwerpen welke er niet mogen zijn.

Hoe komt het dat we taboes in stand houden? Wat levert het ons op?

Taboe op inkomen

Hier in Nederland praten we niet over inkomens en bruto jaarbedragen. Terwijl toen ik op Kauai (Hawaï) was en daar een stel uit Amerika sprak was dat een van de eerste dingen die ze vroegen. Ik voelde me ongemakkelijk omdat wij dat niet kennen zo. Aan de andere kant wat maakte dat ik me er ongemakkelijk bij voelde. Dat was mijn gedachte na mijn eerste reactie. Het heeft mij doen inzien dat ik niet mijn inkomen en status ben. Ik heb dit doorbroken door over mijn inkomen en financiële positie te gaan praten. Dit ook om een stukje bewustzijn te creëren dat als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt wat dat met je inkomen doet. We weten technisch gezien dat je 30% minder inkomen krijgt. Alleen wat dat daadwerkelijk inhoudt voor je situatie wordt pas zichtbaar als je erin terecht bent gekomen. Ik heb jaren van €5.- per week geleefd. Mensen willen dit niet horen omdat ze denken dat ze er iets mee moeten. Terwijl dit niet het geval is. In ieder geval niet in mijn geval. Het mocht er niet zijn.

Taboe op leeftijdsverschil

Ander voorbeeld is een relatie hebben met iemand jonger of ouder. In mijn omgeving is er een stel (vrouw, vrouw) waarvan er een leeftijdsverschil is van 23jaar, een stel van (man, vrouw) ook 23 jaar. Ik heb meerdere vrienden waar een groot of redelijk leeftijdsverschil speelt.  Ikzelf heb sinds kort een relatie met een man welke 9 jaar jonger is. In mijn omgeving is dit erg normaal en geen taboe. In zijn directe omgeving zijn er mensen die dit echt niet vinden kunnen. Waar schaamte een rol spelen.

Als de man ouder is wordt daar vaak redelijk makkelijk over gedaan. Is de vrouw ouder zijn er oordelen. Wat maakt dat dit vormen van taboe zijn.

Taboes zijn er in vele vormen. Taboe rondom stress, depressie, burn-out, seksuele voorkeuren, dood, geloof en nog veel meer.

Wat kun je doen om een taboe te doorbreken?

5 tips om een taboe te doorbreken.

Tip 1: Wees bewust van de stress die het oplevert door te leven met een taboe, dit is een eerste stap. Herkennen en erkennen.

Tip 2: Stel jezelf de vraag of je jezelf of een ander schade aanricht.

Tip 3: Zoek lotgenoten waar je mee kunt praten.

Tip 4: Een taboe doorbreken geeft lucht en ruimte binnen in jou.

Tip 5: Leer accepteren dat niet iedereen erover denkt zoals jij. Zoek zo nodig hulp.

Vragen

  • Herken je iets in mijn verhaal?
  • Ervaar jij ook taboes en hoe doorbreek je deze?
  • Communiceer je over het door jou ervaren taboe?

 

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl