Rouwen

Wat betekent rouw voor jou? Betekent een rouw proces alleen dat je verdriet hebt wanneer iemand overlijdt? Of ervaar jij dit ook op andere vlakken.

Betekenis

Rouw (uit het Germaans hreuwan-, verwant met het Engels rue en mogelijk het Sanskriet karuna) is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. Bron; wikipedia)

Voor mij betekent rouw dat ik heb te accepteren dat ik niet meer kan wat ik kon. Rouw heeft echter een bredere betekenis. Bij rouwen gaat het om het verwerken van een verlies. In welke vorm dan ook. 

Weerstand

In eerste instantie voelde ik weerstand tegen het woord rouw. Want de betekenis was voor mij inderdaad als iemand komt te overlijden dan is er rouw.

Al spoedig leerde ik dat ik een rouwfase doormaakte omdat ik niet meer kon wat ik altijd had gekund. Mijn armen optillen, fietsen, lang lopen en zo nog veel meer. Ik knipte bijvoorbeeld mijn lange haar af omdat ik er niet meer voor kon zorgen zoals ik dat altijd had gedaan.

Totdat ik geconfronteerd werd met rouw zoals mijn eerste betekenis die ik eraan had gegeven. Mijn vader overleed in november 2013 en dat was rouw. Hoe kon dan iemand mij vertellen dat ik rouwde om mijn lichaam wat het niet meer deed zoals ik dat wenste. Dat was toch acceptatie? Of toch niet?

In deze periode zat ik vol in de weerstand, weerstand tegen het woord rouw, tegen het proces, tegen mijn lichaam.

Hierin nu beseffend dat ik de afgelopen 6 jaar een rouwfase door ben gegaan. Acceptatie en loslaten. Loslaten ook zo’ n mooi woord. Hoorde loslaten bij rouw? Of was het juist acceptatie?

In verwarring bleef ik met mijn gevoel, was ik in gevecht tegen woorden of de betekenis die ik eraan had gegeven? En hielp dit mij?

Nee verre van hielp dit mij. En nog steeds niet. Ik mag naar mijn pijn ademen, ik mag er dankbaar voor zijn. Dit in de vorm dat het mij vele inzichten gegeven heeft, rouwen om mijn lichaam en de 24/7 pijn, accepteren wat het is, en loslaten van weerstand. Wauw wat een ruimte geeft dit.

Vechten

Vluchten, vechten of bevriezen. Mijn strategie is vechten. En hierin beseffen dat ik niet meer hoefde te vechten tegen mijn lichaam, maar met mijn lichaam. Want mijn lichaam vertelt me dingen. Grenzen, liefde voor mezelf, en hierdoor acceptatie en loslaten. Gaat het hiermee weg, nee! Mijn lichaam wil gezien en gehoord voelen door mijzelf. Herkennen en erkennen van de taal die ze tegen me spreekt. Wat ben ik dankbaar.

Vragen

  • Herken jij dit proces in jezelf?
  • Wat heb jij hiermee gedaan?
  • Heb jij gerouwd of noem je dit anders?

 

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl