Schaamte

Wat is schaamte?

(Schaamte is een onaangename psychosociale emotie ten aanzien van het afwijken van de eigen normen (aantasting van eergevoel of trots), en/of de normen van anderen (in verband met de angst om misprezen of niet meer geaccepteerd te worden). Schaamte is daarmee een sterk cultureel bepaald fenomeen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaamte )

Schaamte heb ik jarenlang ervaren. In 2011 toen mijn schouders begonnen met ontstekingen en ik zoveel pijn had lukte het mij niet meer om te doen wat ik altijd deed. Ik begon dingen te ontwijken en hield me groot. Want ja mijn mantra was toch “pijn zit in je hoofd, pijn kun je blocken”. Hulp vragen was niet mijn sterkste kant. Arlette de grote sterke vrouw moest toegeven dat iets niet lukte.

In 2012 kon ik mijn schouders en armen niet meer optillen en hier heb ik zeer lange tijd mee rond gelopen. Het bizarre was dat mijn schaamte toenam.

Waarom vroeg ik mij af, waarom schaam ik me zo. Moest ik dan zo nodig Arlette de sterke zijn. Het masker ophouden zodat ik niet kwetsbaar zou zijn.

Kwetsbaar

Wat ik voelde was dat ik kwetsbaar was. En dat was weer een teken van zwakte en daar schaamde ik me nog meer voor. Het balletje bleef ronddraaien.

In mijn verhaal zitten 4 tips verwerkt die je kunt vertalen naar jouw situatie.

  • Acceptatie
  • Kwetsbaarheid
  • Praten
  • vergeving

Accepteren

Wat ik had te leren was accepteren dat mijn schouders niet meer konden wat ze altijd hadden gedaan. Ik had een keuze te maken of ik in de schaduw van schaamte bleef of ging accepteren dat mijn schouders niet meer konden wat ze altijd hadden gedaan. Ik wilde ontwikkelen en verder groeien. Ik wilde het schaamtegevoel kwijt raken want het diende me niet.

Kwetsbaarheid

Wat ik geleerd heb tijdens mijn opleidingen is te leren vertrouwen dat ik mensen aantrek die bij mij passen. Waar ik mee kon delen en mezelf kwetsbaar open durfde te stellen. Wat ik geleerd hebt is dat kwetsbaar zijn een kracht is i.p.v. falen.

Praten

Wat ik had te leren was openlijk te praten over de handicap van schouders en de weg die ik hierin heb bewandeld. Waarvan ik vroeger zei het nooit te doen, vertelde ik nu dat ik pijn ervaar, wat het met mij als mens deed en ik leerde om hulp vragen. Om van schaamte af te komen en te accepteren had ik te praten over wat het met mij deed dat ik een aantal dingen niet meer kon.

Vergeving

Tijdens mijn training in Kauaï (Hawaï) heb ik mezelf en mijn schouders vergeven. Dat klinkt gek he. Toch is het zo. Ik had te leren vergeven dat ik niet meer kon wat ik altijd deed. Met vergeving stop je dat je in een negatief spiraal terecht komt. We hebben een vergevingsritueel uitgevoerd en heb mijn schouders kunnen bedanken voor wat ze mij geleerd en gebracht hebben.

Het defecte deel zit in mijn linkerschouder, welke staat voor zelfliefde. Heel confronterend want ik dacht van mezelf te houden door zo hard te zijn. Door te vechten voor mijn bestaan terwijl het tegendeel werd bewezen. Ik mocht zachter en liefdevoller worden naar mezelf. Mezelf vergeven. Mijn rechterschouder kwam later en deze staat voor richting geven aan en actie ondernemen.

Tip: Lees het boek van Brene Brown zij heeft een studie gemaakt over schaamte. Haar boeken kun je vinden in mijn boekenlijst.

Vragen

  • Ervaar jij een schaamte?
  • Praat jij hierover?
  • Wat onderneem je om deze schaamte aan te kijken?

Heb je tips, opmerkingen en/of feedback stuur je bericht hier 

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer