Normen en waarde

Ken je dat, je bent in gesprek met iemand en je beseft ineens dat jullie normen en waarde niet overeenkomen. Ben je dan nieuwsgierig naar wat de ander beweegt of probeer je de ander te overtuigen dat jouw normen en waarde beter zijn.

Hoe blijf je bij jezelf en laat dat van de ander bij de ander? Of raakt het een deel van je en ga je toch het gesprek aan. Is het dan een gesprek of de ander overtuigen van jouw normen en waarde.

Wat zijn normen en waarde?

Normen zijn wat we met elkaar hebben afgesproken bijv. al het verkeer van rechts heeft voorrang. Als er een ambulance aankomt laten we deze wel voor gaan. De waarde kan zijn ik help mijn medemens daarom laat ik de ambulance voor.

De norm kan zijn als de bus, tram of trein eraan komt dat je eerst iedereen uit laat stappen. Waarde is dan geduld.

We zullen het nooit eens worden over de grote en kleine dingen. Elk mens heeft vanuit zijn/haar opvoeding bepaalde normen en waarde mee gekregen. De kijk op de wereld en interne beleving.

Vaak gebeurt het dat mensen ervanuit gaan dat een ander begrijpt wat hij/zij bedoelen. Terwijl er niet de vraag gesteld wordt als wat bedoel je precies, hoe moet ik dat zien etc.

We gaan invullen voor een ander en eerlijk gezegd klopt dat natuurlijk nooit. We denken hierover voor de ander vanuit onze eigen waarde en normen en onze referentiekader.

Hoe kunnen we aansluiten bij de normen en waarde van de ander zonder je eigen normen en waarde te verliezen.

  • Wees nieuwsgierig en stel vragen wat de ander beweegt en geef ruimte tot uitleg.
  • Wees openminded en respecteer de ander zijn waarde ook al zijn het de jouwe niet.

Relaties

In bijvoorbeeld een relatie kunnen jullie gezamenlijke normen afspreken zonder je identiteit te verliezen. Zoek uit wat je gezamenlijk beweegt. Maak er afspraken over. Kun je de ander zichzelf laten zijn of probeer je de ander toch te veranderen.

Voor mij is het dat ik mezelf kan verplaatsen in de ander. Mijn empathie is groot en kan goed invoelen.

Wat ik doe is tijd maken voor het verhaal van de ander, hierin heb ik geduld en luister oprecht. Ik ben nieuwsgierig naar de beweegredenen van de ander.

Herken jij dit bij jezelf?

Vragen

  • Herken je jezelf hierin?
  • Sta je pen voor de normen en waarde van een ander?

Heb je vragen, opmerkingen of feedback voor mijĀ stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer