Zelfhelend vermogen

Wat is het zelfhelend vermogen?

Zelf genezend vermogen, ook zelfhelend vermogen en zelf herstellend vermogen is een begrip dat veelal gebruikt wordt in de alternatieve geneeswijze, ook wel genoemd vis medicatrix naturae in de homeopathie, kan als metafoor gezien worden als een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfgenezend_vermogen)

In mijn NLP- opleiding kwam ik in aanraking met Ho’oponopono. Wat ik hoorde was dat je met 4 zinnetjes jezelf kon helen. Zo sceptisch als ik kan zijn dacht ik, eerst zien dan geloven. Mijn interesse was gewekt en wilde er wel meer over weten.

Hunaleer

Wat is Hunaleer? Hunaleer is een oud Hawaiaanse leer. Huna is geen godsdienst en ook geen filosofie. Het is een praktische levenswijze gebaseerd op intuïtieve kennis en een innerlijke leidende kracht, waarin alles omtrent onszelf, omtrent anderen en zaken buiten onszelf, voortdurend wordt geobserveerd en bestudeerd met het doel meesterschap te verwerven over alle aspecten van het leven. Huna is dus een middel om een doeltreffender leven te leiden. (bron: http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise1987/julaug1987/kahuna.html)

In Maart 2014 kreeg ik te horen dat ik wat geld zou ontvangen van mijn vader, hij was overleden in november 2013. Toen dit bericht kwam heb ik gelijk bij mijn trainer aangegeven dat ik mee wilde naar Hawaï Kauaï om met en groep van max 10 personen deze leer en ontwikkelreis te maken. In mei 2014 werd ik onverwacht geopereerd aan mijn schouder (lees eerdere blogs) en 6 weken later ging ik naar Hawaï. De reis was best een uitdaging daar ik vrij weinig kon.

In deze training leerde ik in het nu te leven. Er is geen morgen en geen gisteren. Wat er is, is er nu.

Wat heeft dit met het zelfhelend vermogen te maken vraag je je misschien af. Door te herkennen en erkennen wat er zich nu aan dient kun je acceptatie en loslaten toepassen. Met Ho’oponopono is dat heel erg prettig om te doen.

 • Het spijt me
 • Vergeef me alsjeblieft
 • Ik hou van je
 • Dank je wel

Deze vier zinnen zeg je tegen jezelf. Je bent hiermee liefdevol naar jezelf toe.

Met het spijt me herken je je gevoel en of situatie.

Met vergeef me erken je je gevoel of situatie.

Ik hou van jou/je is acceptatie wat zich aandient en liefdevol zijn naar jezelf of de situatie.

Met dank je wel Laat je los

Met de laatste zin bedankt je jezelf voor een situatie of een gevoel. Het zorgt ervoor dat oude patronen en gevoelens losgelaten kunnen worden.

Waar ik het vaak op toepas is dat ik weg wil van de pijn. De pijn in mijn schouder.

 • Het spijt me pijn
 • Vergeef me pijn
 • Ik hou van jou, je bent een deel van mij
 • Dank je wel

EFT

E = Emotional

F = Freedom

T= Technique

Wat ik ook een fijne manier vind om te doen is EFT. Wat is EFT? Kloppen op je meridianen met een affirmatie.

Dit is bijvoorbeeld:

Ondanks dat ik pijn heb in mijn linkerschouder accepteer ik mezelf diep en volledig. Dan alle punten langs en voelen wat er gebeurt. Daar kun je ook weer verder op kloppen. Dit is erg kort en bondig uitgelegd. Voor info over EFT stuur een bericht.

Zelfhelend vermogen is ook je stem die je tegen jezelf spreekt. Bruce Lipton heeft daar een mooie uitleg voor. Bruce Lipton is een bioloog en zijn geloof is dat we onze genen en DNA kunnen manipuleren door ons geloof hierin. Zie dit filmpje.

Vragen:

 • Pas jij zelfhelend vermogen toe?
 • Hoe doe je dit?
 • Heeft deze blog je bewuster gemaakt?

 

Heb je vragen of opmerkingenstuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer