Vertragen

In deze tijd leven we in een versnelde wereld. Tenminste zo ervaar ik dat. Elke dag bezig zijn met wat later komt. Als ik dan….. of straks en later.

Wat betekent vertragen? Vertragen betekent langzamer gaan, vaart verminderen. Waarom zouden we vertragen?

Doordat we in onze maatschappij zo snel gaan, gaan we voorbij aan het nu. Door te vertragen worden we ons bewuster van wat er zich in het nu afspeelt.

 • Wat voelen we nu?
 • Wat zien we om ons heen?

Spreekwoord

Het spreekwoord tijd is geld is voor mij een spreekwoord wat niet klopt. Geld wat je kwijtraakt kun je terugverdienen. Tijd wat weg is kun je nooit meer terughalen.

Door je niet te richten op materialistische zaken en je focus te verleggen naar dingen doen, ondernemen van leuke activiteiten die voor jou waardevol zijn, vertraag je al. Doe ze bewust en met aandacht. Als je gaat wandelen, voel dan eens elke stap. Ruik de bomen en planten om je heen. Hoor de geluiden van zingende vogels.

Door de dingen die je doet met aandacht te doen vertraag je al. Geef je je hersenen de tijd om herinneringen te maken van de fijne dingen.

Het geeft een positiever gevoel.

Me-time

Ook Me-time nemen (zie eerdere blog) zorgt voor vertraging. Mediteer, wandelen, zing uit volle borst mee op je favoriete nummers etc.

Vroeger

In het verleden rende ik door het leven heen. Alles ging aan me voorbij. Want ik “moest” zoveel. Een goede baan, Mijn kind opvoeden, Sociaal leven, huishouden.

Het vele doen vond ik leuk en was altijd wel onderweg. Het gekke is dat ik er bijna geen herinneringen meer van heb. Dit omdat alles zo vluchtig was.

Bewust zijn

Hoe werd ik bewust om te gaan vertragen.

Mijn trainer waar ik NLP, Professioneel Coach etc bij gevolgd hebt. Hij gaf steeds aan als ik zei, Ik moet dit of dat dan gaf hij aan.

 • Je wilt
 • Je kunt
 • Je bent bereid om…..

Vol in de weerstand zei ik dan, ik moet. Waarop hij bleef aangeven “Arlette wees eens bewust van je taal” wat zeg je nu eigenlijk. Mijn antwoord was dat ik moest werken om de huur te betalen etc. Mijn trainer gaf hierop aan, Arlette je wilt werken om de huur te betalen. Je kunt werken omdat je gezond bent. Je bent bereid om te gaan werken omdat je dan de huur kunt betalen. Dit hoeft niet. Waarop ik dan weer aangaf, als ik de huur niet betaal raak ik mijn huis kwijt en lig ik onder een brug. Het antwoord hierop was steevast, Arlette dit is een keuze. En deze keuze mogelijkheid heb je. Er zijn mensen die geen huis hebben en zeer gelukkig zijn. Je kunt, je wilt en je bent bereid om voor je huis te werken. Hiermee haalde hij de lading van het moeten weg en gaf mij de keuze vrijheid in denken en doen. 

Ik ben hem hier nog altijd dankbaar voor!

Wat ik gedaan heb is overal geeltjes gehangen op mijn spiegel, mijn buitendeur etc met de tekst.

 • Ik wil
 • ik kan 
 • ik ben bereid toe

Vragen

 • Doe jij de dingen met aandacht?
 • Wat doe jij om te vertragen?
 • Wanneer ervaarde je voor het eerst dat vertragen dat je had te vertragen

Heb je vragen en of opmerkingen stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer