Feedback

Wat is feedback geven en hoe doen we dat?

Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de ander niet in orde is, of juist heel erg goed is. Je stuurt elkaar bij door commentaar te geven. Wie feedback geeft, kan ook feedback terugverwachten. Dat is soms onprettig, maar je leert ermee leven, als iedereen zich aan de regels houdt. 

(bron: http://www.carrieretijger.nl/)

Training

In 2009 volgde ik een training mensgericht gericht motiveren en resultaat gericht coachen. Hier leerde ik de regels van feedback geven. Wat was dat lastig zeg. Het voelde geforceerd aan en kreeg er jeuk van. Hiermee bedoel ik dat ik er zo tegen was. Voelde weerstand en wilde dit niet.

Ervaring

Mijn ervaring binnen bedrijven is dat het geven van feedback veel mensen niet natuurlijk afgaat. Het geven van complimenten wordt vaak al als lastig ervaren. Complimenten ontvangen is voor een hoop mensen ook een uitdaging. Het is een uitdaging om iemand te vertellen wat hij/zij beter kan doen. Dat wordt gevoeld als kritiek.

Is dat ook zo of komt het door de weerstand wat onderhuids zit en dat op onbewust niveau voelbaar is.

NLP

Zo heb ik tijdens mijn NLP-opleiding als opdracht op mijn afdeling de feedback regels in gebracht. Hierbij heb ik feedback regels in verschillende vormen aangeboden.

Wat ik ervaarde was dat ik het lastig vond, ik moest namelijk het goede voorbeeld geven terwijl ik lerende was. Mijn afdeling wilde er bij voorbaat niets te maken hebben met het geven van feedback. En het geven van feedback werd niet effectief gebruikt. Het resultaat was dat feedback geven hierdoor in de prullenbak terecht kwam.

Wat maakt dat het zo lastig is voor veel mensen?

Wat maakt het lastig voor mij? Deze vragen stelde ik mezelf. Ik voelde me kwetsbaar en ik voelde me afgewezen. Dit omdat ik er zo hard aan gewerkt had. Ik heb mijn leidinggevende feedback gegeven over dit project. Hierdoor nam ik mezelf serieus en had aandacht voor mijn innerlijke wereld. Hierdoor viel mijn gevoel van onzekerheid weg.

In feedback gebruik ik zelf graag de ik, ik, jij, wij.

Ken je deze?

Wat ik waarneem is…. (Gedrag)

Wat het doet met mij is…….

Hoe is dat voor jou……

Wat kunnen wij hierover afspreken….

Mijn vorige blog ging over met aandacht de dingen doen. Wandelen, boodschappen, in een gesprek aanwezig zijn etc.

Hoe zou het zijn als je een gesprek voert met aandacht op bijvoorbeeld je werk en je voelt dat wat er gezegd wordt je raakt.

Hoe zou het zijn voor je als je hierin feedback aan kan geven. Vraag of je feedback mag geven.

Dit kan ook in de vorm ik, ik, jij zijn.

Wat ik ervaar is dat …. me raakt

Wat het met mij doet is….

Hoe is dat voor jou als ik dit aangeef….

Prive

Waarom doen we dit niet net zo in ons privé leven. In onze relaties. We geven onszelf hierin de ruimte om te mogen zijn wie we zijn. Onszelf serieus nemen. En met aandacht te ervaren wat iets met je doet. Hoe zou dit elke relatie verbeteren. Kun je met aandacht luisteren als iemand je feedback geeft. Hierin rustig blijven doorademen. En iemand bedanken voor de feedback die hij/zij geeft. Ga niet in verdediging. En bedank de persoon waar je feedback aangeeft. En de ontvanger voor de feedback als leermoment.

Vragen

Geef jij feedback?

Welke vorm van feedback geef jij?

Heb je vragen en of opmerkingen stuur ze hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer