Aandacht

Wat ik ervaar is dat ik de laatste tijd veel gesprekken over aandacht en aandachtig zijn heb. Wat houdt dat nu precies in.

Aandacht is het cognitief proces van het gericht waarnemen van de omgeving. Aandacht wordt soms ook opgevat als het toekennen van verwerkingscapaciteit. Het is verwant aan begrippen als: alertheid, concentratie en selectief verwerken van informatie. (Bron;

Https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandacht)

NLP

In mijn NLP-opleiding werd aandacht hebben voor, regelmatig besproken. We doen de dingen in ons leven vanuit een gewoonte, vanuit het ”moeten” doen, wat gebeurt er met ons als we de dingen eens met aandacht gingen doen.

Stel we doen boodschappen met aandacht, wat zou er dan gebeuren. Elke stap die je zet voel je hoe je voeten de grond raken, voelt dat hard of zacht, wat hoor je om je heen, zet je oren bewust open en luister. Welk geluid is er. Elk onderdeel wat je pakt hoe voelt dat. Bekijk het eens.

Bewust zijn

Waar ik me bewust van ben, misschien herken jij dat ook, dat ik veel dingen op de automatische piloot doe. Zodra ik er met aandacht naar kijk of bewust mijn lichaam voel vertraag ik.

Waarvoor zou je de dingen die je doet met aandacht doen? Dit is in mijn waarheid om er bewust van te zijn of de dingen de je doet goed voelen. Waar te nemen wat mijn lichaam vertelt. Waarvoor zou je dat doen dan? Zodat we weer gaan leren om ons lichaam te voelen, welke signalen geeft het. Kunnen we dit met bijvoorbeeld boodschappen doen, dan kunnen we het ook thuis op de bank.

Of dat lastige gesprek op het werk, waarvan je je lichaam aanspant, waar zit je adem. Is dit hoog of laag. Ga dan eens met je aandacht naar je adem.

Zo ook in gesprekken. Luister jij met aandacht? Of luister je om te antwoorden en ben je daar in gedachte al mee bezig. Waar zit dan je aandacht?

Wat ik ervaar is dat ik vaak bewust en aandachtig luister, en dan ineens dwalen mijn gedachte weg. Ik ben dan dus niet meer in het gesprek aanwezig. Hierin heb ik aandacht gegeven wat er in mij voorbijkomt. Door deze bewustwording kan ik weer terug met mijn aandacht naar de ander en luisteren. Wat als je voelt dat een gesprek niet goed voelt voor jou? Maak je dat kenbaar? Ben je bewust van de signalen die je lichaam geeft. Is het mogelijk voor je om te communiceren wat je voelt? Doe je dit ook? Blijf je in verbinding met je lichaam?

Trainen

Voor mij is dit een training geweest waarbij ik mij bewust werd hoe vaak ik de dingen automatisch deed. En dus niet met aandacht.

Ieder mens wil gehoord, gezien worden.

Nu hoor ik de ander zeggen, ja Arlette mooi verhaal hoor maar op mijn werk met de leidinggevende kan ik niet zomaar zeggen dat mijn lichaam een signaal geeft dat ik het een onprettig gesprek vind.

Dat kan heel goed, via de feedback regels.

Over het geven van feedback zal ik een volgende blog schrijven.

Vragen

Ben jij bewust als het gaat om met aandacht naar je lichaam te gaan?

Wat ervaar je als je met aandacht naar je gedachten, gevoelens, stappen of geluiden gaat.

Is dit een proces wat jij al doet of meer mag doen?

Wat zou het je opleveren?

Heb je vragen, opmerkingen en of tips stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl