Vrijheid en vrij zijn

In mijn omgeving en in gesprekken hoor ik zeer regelmatig dat mensen vrijheid willen. Te weinig vrijheid ervaren. Of vrij willen zijn.

Vrijheid is gaan en staan waar je wilt, voorbeeld: Iemand heeft geen baan meer, en toch geniet hij van zijn vrijheid. Vrijheid in een geloof en dat openlijk kunnen zeggen. Geloof in een politieke partij en daar vrij in zijn.

Vrijheid is een hoge waarde en een waarde waar we allen zo naar verlangen. Zijn we dan niet vrij? Jazeker wel alleen ervaren we het vaak niet zo.

Overtuiging

Als er 1 ding is wat ik heb geleerd is dat vrijheid (in mijn waarheid) in je hoofd zit. We voelen ons vaak niet vrij genoeg om te doen waar we echt in geloven, waar we echt achter staan. Er is vaak een overtuiging die ons weerhoudt van echt vrij voelen.

In het begin van mijn schouders voelde ik me zeer beperkt in mijn vrijheid. Ik kwam thuis te zitten, vrienden kwamen niet meer, financiën achteruit en in mijn hoofd zat een overtuiging dat ik volledig opgesloten zat. Ik voelde me niet vrij, en ik werd beperkt in mijn vrijheid.

Vrijheid is wat er nu is, en nu, en nu.

Op mijn stoel zittend en mijn blog maken is pure vrijheid en me vrij voelen. Met mijn hond wandelen is pure vrijheid. Zo kan ik doorgaan.

Nu krijg ik regelmatig te horen van Ja Arlette mooi verhaal maar ik werk 40 uur en heb niet zoveel vrijheid als jij. Jawel dat heb je wel.

Door te kiezen voor een baan creëer je inkomen, door je inkomen kun je dat boek, of die reis of een mooie auto kopen. Is dat vrijheid? Gedeeltelijk wel. Vrijheid is ook bewust kunnen kiezen voor datgene wat jou blij maakt.

Het is niet zo dat als je dat hoge loon hebt je dan pas kunt doen wat je graag wilt. Daar en dan… wat is er nu? Nu op dit moment wat heb je dan?

Wat vaak vergeten wordt is dat je kiest om bijvoorbeeld te gaan werken. Waarop veel mensen reageren van, nee ik moet werken want anders kan ik niet de huur/hypotheek betalen. Er zijn zwervers die onder een brug slapen en zeer gelukkig zijn en vrijheid ervaren. Het betreft een keuze.

Keuze

In mijn beleving is het andersom, je wilt werken omdat het je geld op levert. Je kunt werken omdat je dan je huur/hypotheek kunt betalen. Je bent bereid te werken omdat je dan in een leuk huis kunt wonen. 

 • Ik wil
 • Ik kan
 • Ik ben bereid om

Zodra je gaat zien en ervaren dat je de wil hebt om, dat je kunt, en dat je bereid bent om, geeft het je een keuzemogelijkheden en vrijheid. Ook dit is een verandering in het denkproces.

8 Tips om meer vrijheid te ervaren

 • Vertragen, ga eens stil staan.
 • Besteed aandacht aan het hier en nu. Wat is er nu
 • Besef dat jouw gedachtes en gevoelens van jou zijn.
 • Niet op anderen wachten tot ze iets doen waar jij gelukkig van wordt.
 • Je verwachtingen over anderen loslaten
 • Ga geen grote leningen of schulden aan dit beperkt je vrijheid om te doen wat je graag wilt.
 • Externe vrijheid kun je creëren dmv je vaardigheden verder door te ontwikkelen, hierdoor krijg je meer mogelijkheden.
 • Leren loslaten van de (schijn)controle.

Schrijf voor jezelf eens op wat je echt vrijheid en een vrij gevoel geeft. Hou dat eens bij in een dagboekje. Kijk dat boekje regelmatig eens in. Stel bij wat niet meer past en vul aan met wat beter voelt. Het is jouw boekje.

Vragen

 • Herken jij je in het hierboven beschreven stuk?
 • Wat heb jij al wel of niet gedaan?

Heb je vragen, opmerkingen of feedback stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl