Kracht van taal

Ken je dat, dat je iets hoort op de radio, tv of in een gesprek dat sommige woorden meer binnenkomen dan andere woorden. Waar ligt er lading op, waar ben je gevoeliger voor. Wat maakt dat je op het 1 wel reageert en op het andere niet?

Wat ik ervaar is als ik iets op een manier vertel en iemand anders vertaalt dat in iets wat ik niet zeg en niet bedoel dat ik me niet gehoord voelt. Wat ik ervaar is hoeveel ruis dit veroorzaakt. De verbinding tussen de ander en mezelf verbreekt. Terwijl juist communicatie verbindt.

Bewustwording

Bewustwording van woorden en welke invloed heeft het op je lichaam. We staan er vaak niet bij stil. Voel maar eens als je het woord moeten uitspreekt. Ga eens met je aandacht en gevoel naar je heupen, deze blokkeren op (on)bewust niveau. Moeten zet stil en ervaart je lichaam als dwang. (mijn waarheid en ervaring) Gebruik hiervoor de woorden, ik wil, ik kan, ik ben bereid toe,.

In de woorden ik ben, komt op identiteit niveau op (on)bewust niveau binnen. Zoals je in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen heb ik een handicap in mijn schouders. Als ik zeg “ik ben gehandicapt” zegt mijn systeem “oke dan ben je dat” In mijn waarheid komt lichaam en geest samen. De kracht van taal is dus verweven in hoe je over jezelf denkt en uitspreekt.

Laatst sprak ik iemand die de opmerking maakte “jij bent toch gehandicapt”. Wat ik ervaarde was een tinteling in mijn buik en mijn lichaam verharde. Hierbij werd ik zo bewust van de kracht van taal.

Taal

Nu ben ik erg bezig met mijn lichaam en de taal die zij spreekt. Ik ben dan ook niet mijn handicap, ik ben niet mijn schouders. Ik heb, ik ervaar een handicap en pijn in mijn schouders.

Bewustwording van wat taal doet, en hoe het zich kan manifesteren in je lichaam is een signaal om te gaan leren voelen wat goed voor je is en minder goed voor je is. De ander veranderen we niet, alleen onszelf.

5 tips over de kracht van taal
  • Sluit je aan bij de ander. In NLP noemen we dit rapport. Luister naar wat iemand zegt en vraag uit wat hij/zij precies bedoeld.
  • Bij Rapport is het belangrijk om de taal en woorden van de ander te spreken. Sluit je aan in het taalgebruik van de ander. Zo krijg je een ja gevoel naar beide kanten om te delen.
  • Wees duidelijk en concreet in wat je vertelt. Veel woorden maken een verhaal wollig.
  • Alles wat voor de maar komt vervalt. (voorbeeld: wat zit je haar leuk, maar ……. Het zit scheef, vind de kleur niet mooi, ik zou het anders gedaan hebben, dat kapsel van toen past beter bij je.). Je voelt je waarschijnlijk niet serieus genomen, niet gehoord of gezien als er een maar komt. Herken jij jezelf in de ja maar?
  • Het woord niet wordt niet geregistreerd in onze hersenen en onze (on)bewuste. Als iemand zegt, ik kan dit niet, dit gaat me nooit lukken. Vertaal dit eens naar hier ben ik nog niet zo goed in. Ik mag dit leren. Het verschil en kracht zit hem in de positieve zin van het woord.

Vragen

  • Herken jij de kracht van taal?
  • Ben jij bewust van de woorden die je gebruikt?
  • Hoe is jouw bewustwording tot stand gekomen hierin?

Heb je vragen, opmerkingen of feedback stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl