Schaduwkanten en lichtzijde

Binnenkort ben ik 6 maanden samen met mijn partner na ongeveer 10/12 jaar alleen te zijn geweest. Het voelt zo enorm fijn om te kunnen delen. Liefde laten stromen en samen te smelten.

Als ik naar hem kijk word ik blij en we lachen veel.

Wat ik ook ervaar zijn mijn schaduwkanten. Wat zijn schaduwkanten? Alles wat je bijvoorbeeld irriteert aan een ander is een deel van jou waar een lichtje op geschenen mag worden. Een deel van jou wat gezien wilt worden of (h)erkend.

Stel je partner laat overal zijn/haar sokken slingeren en jij bent een opgeruimd mens. Het irriteert je enorm want je ruimt steeds de zooi van een ander op. “kan” dit duiden dat je van binnen wel eens het gevoel van ‘ ik zou de boel de boel willen laten’ alleen is er een stemmetje wat je vertelt ‘ nee dat mag niet gewoon opruimen’

Vertaal dit naar elke situatie met je partner, collega, buurvouw/man etc. Het zijn je spiegels.

Nu ervaar ik sinds jaren mijn schaduwkanten en reflecteer daarop. Ben zo gewend om alles alleen te doen. Alleen te zijn. Nu is er iemand in mijn space wat ik graag wil en er tegelijk in uitgedaagd wordt. Hoe bijzonder is dat. Bewustzijn dat ik soms samen toch alleen wil zijn, en alleen weer samen wil zijn. Wat vertelt dat gevoel mij. Wat dat gevoel mij vertelt is dat dit een zeer oud patroon is van mij die ik inzet als ik iets als eng ervaar. Ik mag een oude pijn aankijken. En zo groei ik verder in een eeuwigdurend proces. Want in mijn waarheid zijn we nooit uitgeleerd.

Lichtzijde

We kennen de (kritische) stem in ons wel. De stem die ons van alles vertelt. Je ego.

Dat is totaal niet waar we bang voor zijn. Die stem hebben we vaak ons hele leven al.

Het is de lichtzijde waar we zo ‘bang’ voor zijn. Wat als je alles hebt wat je zo wenst. Dat je je verlangen leeft. Dat zou pas eng zijn he. Dan “moet” je het waarmaken. Wil je het niet meer kwijtraken. Ik ben enorm dankbaar voor de spiegels die ik krijg. Ook al vind ik ze confronterend en soms hard.

Reflecteren

Welke vragen stel je jezelf als je wilt reflecteren wat je tegenkomt in het het leven. Als je schaduw of lichtzijde wordt geraakt.

Hiervoor kun je de 5 G’s gebruiken zie eerdere blogs.

Wat je ook kunt doen is stel jezelf vragen.

  • Waar gaat het nu echt om
  • Wat wordt er zo in mij geraakt
  • Wat deed ik toen
  • Hoe deed ik dat
  • Wat waren mijn gedachte in deze situatie
  • Hoe kijk ik naar mezelf in deze situatie

Waar het hier omgaat is mijn gedachte, gevoel en gedrag hierop. Dat van de ander staat er los van.

Ben je meer geïnteresseerd in schaduwwerken kijk dan in mijn boekenlijst naar de boeken van Debbie Ford. Of volg een weekendtraining schaduwverlichting bij Anthony Sinke hij heeft zijn opleiding genoten bij Debbie Ford.

http://www.anthonysinke.nl/catalog/product/schaduwverlichting/142/2-daagse-workshop-10-mei/143/11/

Veel plezier in het ontdekken van weer mogelijke schaduw en licht kanten. Hoeveel pijn ze me ook doen, ik blijf er blij en dankbaar voor.

Vragen

  • Herken je iets van je licht en schaduwkanten?
  • Wat doe je met deze spiegels
  • Wat heb je ervan geleerd
 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer