Overtuigingen

We hebben ze allemaal overtuigingen. Een overtuiging vanuit het geloof, vanuit je opvoeding, vanuit je omgeving, vanuit trauma’s.

Als we iets geloven dan is het een waarheid in onze gedachte.

Een positieve overtuiging helpt ons onze doelen te bereiken, een negatieve overtuiging belemmert om onze doelen te bereiken. Een overtuiging is niets meer en niets minder dan een conclusie, die je, vaak onbewust, hebt getrokken op basis van bepaalde ervaringen en gebeurtenissen.

Vaak geven overtuigingen een vertroebeld beeld en belemmert je. Voorbeeld, Ik ben niet zo goed in rekenen dus deze baan in de administratie is niets voor mij. Vul het in wat voor jou geldt.

Is dat dan ook echt waar? Of is het mogelijk om je overtuiging aan te passen naar, Ik ben niet meer het meisje van vroeger die niet kon rekenen. Rekenen kan ik leren Ik ga een cursus volgen?

(On)bewust

Het zijn vaak de (on)bewuste overtuigingen die ons gedrag bepalen. Voorbeeld, je ouders hebben altijd aangegeven dat je voor een dubbeltje bent geboren en nooit een kwartje zou worden. Dit draag je (on)bewust bij je. Je handelt ernaar en dat waar je aandacht is groeit. Je overtuiging in deze uitspraak groeit en groeit. Dat wat je denkt komt ook nog op je pad. Het gedachtekracht wat we inzetten om bevestigd te krijgen dat je nooit een kwartje wordt.

Geloven is de psychische toestand waarin iemand verkeert die bereid is om onder bepaalde voorwaarden een bepaalde bewering voor waar aan te nemen. De eerste betekenis van geloven is de veronderstelling dat iets waar of niet waar is. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overtuiging )

Op dit moment ervaar ik een belemmerende overtuiging. In mijn eerdere blogs is beschreven hoe ik een handicap kreeg aan beide schouders.

Graag wil ik zelfstandig ondernemer worden en mijn academie opstarten. Mijn belemmerende overtuiging vertelt mij dat ik dit niet waar kan maken. Want wat als het mij niet lukt ivm energie, pijn en beweging. Ik wil het echt heel graag en toch is er een overtuiging die zegt dat ik het niet kan.

Het mooie van deze bewustwording is dat ik een punt heb om in verder te groeien. Ontwikkelen mag ik blijven doen. Mezelf de vraag stellen waar deze overtuiging vandaan komt? Hoe hij mij dient? Wat ik eraan te doen heb?

Leerschool

Persoonlijk kijk ik naar wereld als een leerschool. Alles waar ik tegenaan loop is een leermoment. Ook een overtuiging. Eentje die mij stimuleert om open te blijven staan voor meer dan alleen mijn gedachte mijn angststem.

5 tips om je belemmerende overtuigingen om te buigen.

  • Wees bewust dat je overtuigingen over jezelf niet de werkelijkheid zijn.
  • Schrijf je belemmerende overtuigingen op, en herschrijf ze met positieve overtuigingen.
  • Kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf de positieve overtuigingen die je op hebt geschreven.
  • Onderzoek of de overtuiging die je hebt je dienen? Wat levert de overtuiging op?

Bijvoorbeeld, wat maakt dat ik de overtuiging heb die uit angst geboren is, dat ik geen zelfstandig ondernemer kan worden. Wat het me oplevert is dat ik mijn schouders niet overbelast. Wat het me oplevert is dat ik niet het gevoel van falen hoef te ervaren.

Is deze overtuiging dan waarheid? Nee!

Dit betreft een zeer belemmerende overtuiging. Want is het waarheid dat ik mijn schouders overbelast? Geen idee omdat ik het (nog) niet geprobeerd hebt. Faal ik als zelfstandig ondernemer? Nee!

We nemen de dingen graag zoals we denken dat ze zijn. Het is veilig en vertrouwd en vaak dienend.

Vragen

  • Herken jij je overtuigingen
  • Wat doe jij aan een belemmerende overtuiging

 

Heb je tips, feedback of opmerkingen stuur je bericht hier

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl