Uiterlijke schijn

Wat is uiterlijke schijn voor jou? Voor mij betekent het dat ik mijn masker opzet. Hierbij laat ik zien dat alles goed met mij gaat. Kom je iemand tegen die vraagt, goh hoe gaat het met je? Dan zeg ik goed en loop ik door.

Er is vrijwel niemand die vraagt, Arlette hoe gaat het nu echt met je? Of, Wat betekent goed gaan voor jou? En oprecht luisteren. Is dit herkenbaar voor je?

Zodra wij echt gaan aangeven hoe het echt gaat kan de ander daar niets mee. Mensen schrikken en ervaring laat zien dat er gelijk in oplossingen wordt gedacht. Of dat iemand er iets mee moet.

In onze maatschappij is het zo dat als er niets aan je te zien is, dan bestaat het niet. Loop ik hier tegenaan? Ja.

Voorbeeld, iemand loopt met een gebroken been dan vraag je niet wat hij heeft. Dan zie je gips en krukken. Zo zijn er tal van voorbeelden.

Ik heb een handicap aan beide schouders, zo ook heb ik 24/7 pijn. Is dit te zien aan mij? Meestal niet. Waar word ik op beoordeeld? Op mijn uiterlijk. Is dit te begrijpen, jazeker.

Wat wordt er verwacht van mij in onze maatschappij? Dat het zichtbaar is. Waarom? Waarom moet iets zichtbaar zijn voordat het telt.

Hiermee liep en loop ik tegen muren aan omdat ik in mijn hele leven een motto had van pijn zit in je hoofd en pijn kun je blokken. Hoe kon ik duidelijk maken dat ik dingen niet kon of kan. Waarom moest ik mensen overtuigen. En hoe kon ik mijn masker afzetten wat mij totaal niet diende.

 

Maskers

Ik ben gaan vertellen aan mensen waar ik tegenaan liep of loop. Dat ik bijvoorbeeld mijn bed niet op kan maken omdat het matras te zwaar is, en ik mijn dekbed niet in de hoes krijg. Hierbij krijg ik hulp van mijn moeder. Een vrouw van 48jr die niet haar eigen bed op kan maken dat doet iets met je. Schaamte komt kijken.

Accepteren

Hoe lastig en uitdagend het is om hiermee om te gaan. Voor mijn eigenwaarde en gevoel. Ik ben hier zeer verdrietig over geweest want deze kleine dingen hebben grootse impact. Wat had ik te leren? Leren accepteren dat ik hulp nodig heb. Leren accepteren dat uiterlijk niets zegt over het innerlijk. Dat ik mijn schaamte aan mag kijken. Want faal ik? Nee dat doe ik niet. Heb juist de kracht ervaren dat ik over de schaamte heen kon stappen en ja kon zeggen tegen de hulp.

Verwachting

Mag ik van een ander verwachten dat ze alles maar begrijpen, nee natuurlijk niet. Deze verwachting is van mij en hoe ik naar de wereld kijk. Ik ben de enige die mezelf kan veranderen. Een ander verander ik niet. Dit proces heeft mij bewust gemaakt dat ik mag delen, vertellen en een bewustzijn mag creëren. Dat dingen of situaties vaak anders zijn dan wat we zien.

Ik ben gaan vertellen wat mijn situatie is, ben mensen bewust gaan maken wat ik wel kan. En hoe ik dit kan. Accepteren dat er mensen zijn die er totaal anders over denken of mee omgaan. Accepteren dat er mensen zijn die er niets mee kunnen. Ik hoef geen eigenaar te worden van het denkproces van de ander. Wat gaf dit inzicht lucht zeg. Er viel weer iets van mijn schouders.

Vragen

  • Hoe zou jij vandaag eens oprecht geïnteresseerd kunnen zijn in het verhaal van de ander?
    Op een dieper level door kunnen vragen.
  • Wat zou jij als prettig ervaren als je iets zou hebben en hoe mensen met je om zouden kunnen gaan?
  • En dit zonder oordeel of er een mening aan hangen.

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl