Wat is exclusie?

Exclusie is uitsluiting, het verwijderen van mensen uit een bepaalde kring. Deze bron geeft als voorbeeld: monniken verwijderen uit een gemeenschap die zich niet aan de regels houden.

Bron: encyclo.nl

Hoe ervaar ik exclusie?

Ik ervaar exclusie daar ik buiten de hokjes van onze maatschappij val.
Voorbeeld: Wat is de gemiddelde schoenmaat van een man? De gemiddelde schoenmaat van een man is maat 43.
Heeft een man schoenmaat 69 dan moeten schoenen speciaal gemaakt worden. Heeft een man schoenmaat 30 moeten ze ook gemaakt worden. Dan val je buiten het hokje “normaal “.

Ik val in het hokje van een van de twee schoenmaten.

UWV

Volgens de statuten van het UWV is er in 2016 wel 12% a 40.000 mensen bijgekomen in de WIA/WGA of IVA sinds 2010. Het is een aantal van ± 253.000 mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Ik ben 1 van de 253.000 mensen. Wat nu eind 2017 alweer opgelopen zal zijn.

Ook al ben ik enorm dankbaar dat er een WIA/WGA of IVA bestaat, zou ik graag een aangepaste vorm van inclusie ervaren.

Betekenis van inclusie

Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie staat tegenover validisme. De begrippen inclusie en integratie vullen elkaar aan in hedendaagse maatschappij.

Bron: Wikipedia.nl

Er zullen tussen de 253.000 mensen in Nederland toch een deel mensen aanwezig zijn die graag iets willen doen binnen hun beperking. En niet de mogelijkheid hebben. Of niet kunnen vinden. Want laten we eerlijk zijn. Als je arbeidsongeschikt raakt is dat niet omdat je dit graag wilt zijn. En al deze mensen zullen een vorm van dankbaarheid ervaren dat ze mogen herstellen of misschien wel altijd arbeidsongeschikt zullen blijven en hiervoor een inkomen krijgen.

Wat ik graag zou willen is bijdragen aan de ontwikkeling van anderen en hierdoor zelf mag ontwikkelen: Een halve dag in de week bijvoorbeeld coachen of een workshop geven binnen mijn lichamelijke mogelijkheid. Dit zal een uitdaging zijn, daar ik 24/7 pijn ervaar.
Nu zou ik graag zelfstandig willen zijn. Wat een nog grotere uitdaging zal is.

Waarom zou je denken. Ik ben 100% arbeidsongeschikt. Het UWV is er voor werknemers en niet voor zelfstandige. Ik kan mezelf bijvoorbeeld niet verzekeren voor arbeidsongeschiktheid wat dat ben ik. Daarbij zou mijn inkomen komen te vervallen terwijl ik lichamelijk niet fulltime zou kunnen werken om dit op te vangen.

Wat is mijn droom?

Mijn droom is een NLP-trainers opleiding volgen en workshops gaan schrijven en geven. Daar het inkomen met ruim 30% gezakt is heb ik niet de mogelijkheid om dit financieel op te brengen.

Ik ben de schoenmaat 30/69.

Apps

Nu vraag je je af hoe ik schrijf en of type. Want ik kan beide schouders niet gebruiken en er ontstekingen aanwezig zijn in mijn elleboog en polsen. Ik heb een app. dat heet Dragon (deze is nu sinds de update nog niet bruikbaar). Dragon kun je inspreken en maakt hij tekst van en dat kun je versturen. Ook op een iPhone zit de app. notities. Daar kun je ook inspreken en versturen. Zo spreek ik en hierdoor schrijf ik mijn teksten.

Blogs

Nu ben ik begonnen met blogs en binnenkort komen er vlogs bij. Daar ik een platform wil krijgen voor de mensen die net als ik meer willen. Inclusie willen ervaren. Een deel van de maatschappij zijn. En onze samenleving bewust maken dat hokjes niet passen. Ik wil maat 43 zijn binnen mijn mogelijkheden. En wil hier hulp bij.

Vragen

  • Wat is jouw droom?
  • Loop jij hier ook tegenaan?
  • Welke stappen heb jij ondernomen?
  • Heb jij tips?

Help mij om jou te helpen en stuur mij bericht.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer