Afgekeurd en minder inkomen

In het bedrijf waar ik werkte was er de regel dat zodra je ziek werd, geheel of gedeeltelijk thuis kwam te zitten het eerst jaar min 10% en het tweede jaar 20% van je inkomen af ging.

In juli 2014 raakte ik 100% afgekeurd waarbij ik nog wel in dienst was van het bedrijf. Mijn inkomen werd vanuit het UWV naar mijn werkgever gestort. In oktober 2015 ben ik ontslagen doordat er geen re-integratie mogelijkheden waren.

Doordat het UWV uitkeerde aan het bedrijf werd ik via een wit belastingtabel uitbetaald, na oktober 2015 werd ik via een groen belastingtabel uitbetaald op hetzelfde bruto inkomen. Wat betekende dit voor mij? Een wit tabel is een actief inkomen, groen tabel is een passief inkomen. Dit scheelde netto €175.- per maand. Ik ben op totaal inkomen van €650.- netto achteruitgegaan.

Mijn hele levensbestaan stond ineens op het spel.

Nu vraag je je misschien af waarom ik over mijn financiële situatie vertel.
In Nederland is het zo geregeld dat je tot een bepaald bruto inkomen per jaar subsidies kunt ontvangen. De wettelijke scheiding is €22.200,- per jaar bruto voor een alleenstaande. Hierbij wordt niet gekeken naar het besteedbare inkomen.

Bij mij scheelde het €1000.- bruto per jaar. Ik kwam hierdoor in de problemen. Want ik had €5,- per week om van te leven. De regering gaat ervanuit dat je minder verbruikt als je thuis bent. Terwijl dit het tegenovergestelde is.
Je verbruikt meer gas en licht, meer water en koopt meer boodschappen.

Dit voelde voor mij als een straf op het feit dat ik thuis ben komen te zitten, wat ik helemaal niet wilde. Daarbij zal dit voor vele herkenbaar zijn. Waar meestal niet over gesproken wordt.

 

Wat heb ik hiervan geleerd

Ik voelde me verraden door mijn lichaam want ik kon immers niet meer doen wat ik altijd deed. Het voelde als een straf waar ik geen verandering in kon brengen. Ik voelde mij slachtoffer van externe omstandigheden.

Test

Mijn gevoel vertelde me dat ik het vooral als een test moest zien om te leren overleven. Ik had vrienden en familie die me zo nu en dan van boodschappen voorzagen. Vrienden die soms een rekening betaalde voor me zodat Ik ervan kon eten.

Wat doet dit met je gevoel van eigenwaarde?
Ik heb veel gesprekken gevoerd met coaches om mijn hernieuwde boosheid een betekenis te kunnen geven. En ook hierin te accepteren wat zich aandiende en het voor mij een leermoment was. Kon ik loslaten, kon ik vertrouwen op een beter leven.

Vertrouwen

Wat is nu eigenlijk vertrouwen op je gevoel? Hoe doe je dat?
Ik sprak elke dag tegen mezelf dat het goed was. Dat ik in het nu eten en drinken heb, een warm huis en lieve mensen om me heen.
Niet te denken in daar en dan. Het nu! Vandaag is genoeg. Morgen is een nieuwe dag. Wat voor mij weer ver weg stond. Dit is een inzicht wat me elke dag heeft geholpen. Ook schreef ik elke dag 3 dingen op waar ik dankbaar voor was. En doe dit nog steeds met grote regelmaat.

Vragen:

  • Als je in het nu denkt, wat is er dan?
  • Kun je blijdschap en geluk ervaren nu?
  • Waar ben jij dankbaar voor?

Help mij jou te helpen, en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl