Ontwikkelen

Ik wil graag blijven ontwikkelen op mentaal, lichamelijk en spiritueel vlak. Klinkt dit zweverig? Misschien.

Ik ontwikkel graag door middel van opleidingen, workshops en masterclasses. Lezen en zoeken naar informatie binnen mijn interesses.

Is dit dan de ontwikkeling waar ik naar verlang? Ja en meer. Wat ik de afgelopen jaren heb ervaren is dat ik behoefte heb aan mentale en spirituele ontwikkeling. Het betekent voor mij dat ik de diepte binnenin mezelf op zoek. Mijn overtuigingen en gedachtes onder de loep neem. De enge dingen die ik heb mogen ervaren onder ogen te zien en niet meer weglopen of mijn ogen sluiten. Projecties onder ogen zien.

Projecties

Projecties zoals bijvoorbeeld mijn vader die op zeer jonge leeftijd is weggegaan. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 4jaar jong was. Ik ben opgegroeid zonder een vaderlijk rolmodel. Mijn ouders hebben voor mijn geboorte gesproken over een vredestichter en redder van hun huwelijk. Hoe kon ik mijn missie dan voldragen op 4-jarige leeftijd. Wat een boodschap heb ik meegekregen. Hoe heb ik dit weer geprojecteerd naar de wereld? Door boos te zijn, door mensen niet toe te laten, door mijn affirmatie van pijn zit in je hoofd, pijn kun je blokken. Relaties die er letterlijk en figuurlijk niet voor me waren.

Of was ik er niet voor mezelf. Deze vraag ging ik mezelf steeds meer stellen. Was ik wel verlaten of was dit mijn angst hiervoor. Had ik hierin mijn pijn aan te kijken, ja natuurlijk was ik verlaten door mijn vader. Ik projecteerde mijn gedachtes en gevoel in afwijzing en hierin legde ik de schuld bij een ander. Was ik dan verantwoordelijk voor het scheiden van mijn ouders? Nee uiteraard niet.

Dit hoefde ik niet meer bewust of onbewust mee te dragen. Een aantal jaar geleden ben ik het als een les gaan zien. Wat mocht ik aankijken en verwerken. Dat ik de wereld niet op mijn schouders hoefde te dragen. Dat ik geen brede rug hoef te hebben. Dat ik mocht loslaten. 

Doordat ik een opleiding NLP ben gaan doen en hierdoor ook in aanraking kwam met schaduwwerk ging er een andere wereld voor me open. In deze training ben ik gaan voelen waar mijn pijn zat. Ben ik überhaupt gaan voelen, want ja pijn zat in je hoofd en kun je blokken was mijn credo toch.

Wat een ontwikkeling ben ik hier door gegaan. Mijn mentale en spirituele reis was begonnen en verdiept. Klinkt misschien gek dat ik dankbaar ben voor dit inzicht.

Schaduwkanten

Wat zijn schaduwkanten? Zoals Carl Gustav Jung het beschrijft is de schaduw instinctief en irrationeel, maar kan herkend worden via projecties. Zelfs als een mens denkt dat hij voorgoed heeft afgerekend met zijn 'slechte' elementen, kan dit slechts tijdelijk zijn. Ze hebben zich teruggetrokken in het onbewuste en kunnen opnieuw opduiken in perioden van crisis en druk uitoefenen op het Ik (bron Wikipedia).

Debbie Ford heeft meerdere boeken over schaduw en lichtzijde geschreven zo ook filmpjes.

Bewustwording

Hoe ben ik bewust geworden van mijn schaduwzijde? Doordat ik trainingen heb gevolgd hierin. Door bewust te worden van mijn gedachtes. Voorbeeld: dat wat mij irriteert in een ander is een deel van mij wat gezien, gehoord en gevoeld wilt worden.

Dit proces heeft mij enorm geholpen bij het spiritueel en mentaal ontwikkelen.

Vragen

  • Ben jij je bewust van projecties?
  • Heb jij ervaring met schaduw en lichtzijde?
  • Wat heb je hieraan gedaan of doe je nog?

 

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl