Loyaliteit

Voor mij heeft loyaliteit een zeer hoge waarde.

In mijn leven ben ik loyaal aan de mensen waar ik om geef. Ik zal er alles aan doen om ze te helpen binnen mijn mogelijkheden. Zowel fysiek als geestelijk. Dat betekent dat ik mij (moreel) verbonden voel met de ander, dat ik oog hebt voor de belangen van de ander en dat ik de ander er niet snel alleen voor laat staan. Als je loyaal bent naar de ander, ben je dan ook nog loyaal naar jezelf?

Nog groter is mijn loyaliteit naar mezelf. (Loyaliteit waarop je een beroep kunt doen. “Geen zin om mee te gaan naar de familiereünie? Dat kun je niet maken! Je bent toch mijn partner?” Hiermee ontneem je jezelf de keuze om trouw te blijven aan jezelf. Bron; wormgat.nl)

Ook in mijn omgeving hoor ik dat mensen loyaliteit belangrijk vinden. In een werk gerelateerde situatie, familie of vriendschappen, terwijl onze maatschappij verhardt. In hoeverre zijn we nog verbonden met elkaar? Met de belangen van jou en mij.

Hoe komt het dan dat jouw waarde loyaliteit anders is als het mijne? Mijn visie en beeld van de wereld is gekleurd door mijn referentiekader.

De grootste vraag hierin is: ben jij loyaal naar jezelf toe? En hoe ervaar jij loyaal zijn aan jezelf? Of betekent het meer dat je trouw bent aan jezelf?

Bewustwording

Doordat ik alle grenzen van mijn lichaam voorbijging in mijn werksituatie en maar wilde bewijzen dat ik loyaal was naar het bedrijf waar ik werkzaam was, was ik totaal niet loyaal en/of trouw aan mezelf (geestelijk en lichamelijk). Dit was zo’n openbaring voor mij. Want ja, ik wilde toch zo graag. Ik wilde bij het bedrijf blijven waar ik werkzaam was. Was trots op mijn prestaties en wilde er doorgroeien. Hierin paste ik mijn motto toe. Mijn motto van voorheen. (Zie eerdere blogs) "Pijn zit in je hoofd, pijn kun je blokken".

Hoe uit loyaliteit zich naar buiten? Dit uit zich hoe ik mij innerlijk voel. Mensen die me “nodig” hebben kunnen een beroep op mij doen. Het met liefde luisteren of er zijn voor de ander waar ik om geef.

Grenzen

Ik ben nu bewust trouw aan mijn lichaam en geest, waarbij ik soms in mijn valkuil stap door mijn enthousiasme. Ik voel of iets goed voelt en of ik over een grens heen ga. Ik zou graag mee gaan naar feestjes en heb dit laatst weer eens geprobeerd. Wat de ervaring leerde is dat ik het geestelijk echt heel leuk vond, alleen mijn lichaam meerdere dagen nodig had om te herstellen van het staan. Mensen die tegen je aanlopen. Was ik loyaal en trouw aan mezelf? Nee want ik wilde te graag. Weten dat iets niet voor je werkt en je daarin aanpassen. Is dat niet met elke stap die we zetten? Doe ik dit voor mij of voor jou? Wijk ik hiermee af aan trouw zijn aan mezelf?

Loyaliteit betekent ook voor mij dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. En communiceert als dit om wat voor een reden niet lukt. Dat hier ook ruimte voor is. Hierin jezelf en de ander in hun waarde laten.

Waarom begin ik over loyaliteit? Omdat mensen het al snel egoïstisch vinden als je iets niet doet wat de ander graag wenst. Of wat sociaal wenselijk gedrag is. Nee zeggen en grenzen aan geven. Dit betreft een groot verschil tussen egoïsme en loyaliteit.

Maakt mij dit egoïstisch? Nee ik doe aan zelfzorg.

Vragen

  • Ben jij loyaal/trouw aan jezelf?
  • Luister jij naar je innerlijke stem?
  • Geeft je lichaam een signaal?

 

Help mij jou te helpen en bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer