Zelfzorg

Zelfzorg wat is dat? En wanneer pas je zelfzorg toe.

(Levensbeschouwing) Goed omgaan met jezelf, goed zorgen voor lichaam en geest. Hierbij hoort het vermogen jezelf kritisch op dit punt aan te spreken. Zorg ik wel goed voor mezelf? Zelfzorg niet verwarren met egoïsme.
Bron: Quizlet

Terugblik

In het begin van mijn schouders werkte ik nog. Van fulltime 36 uur naar parttime ± 20 uur per week. Ik werd blij van mijn werk en ging in de 4 uur per dag doen wat ik normaal gesproken in een hele werkdag deed.
Ik voelde me schuldig dat ik minder moest werken. Wilde laten zien dat ik zeer gemotiveerd was. En toonde mijn loyaliteit. (Wat voor mij een hoge waarde heeft)

In juli 2014 werd ik 100% afgekeurd net na mijn operatie die ik in mei had gehad. Dit had ik echt niet zien aankomen, want ik droeg toch de hele wereld op mijn schouders. Ik was toch de sterke. Ik had toch mijn affirmatie, pijn zit in je hoofd en pijn kun je blokken.

Wat er gebeurde was dat ik een schaamte, boosheid en een onmachtgevoel ervaarde. Wat nu?

Kauaï

Daar mijn vader in november 2013 overleden was en ik een klein bedrag kreeg kon ik naar Hawaï voor een trainingsvakantie. Dus in juli 2014 naar Kauaï. Daar leerde ik wat zelfzorg betekende, hoe je grenzen te voelen. Verwerken wat zich allemaal afspeelde.
Het was een groep van in totaal 10 mensen. Hierin had ik mijn plek te nemen. Voelde ik exclusie, want ik kon aan veel dingen niet deelnemen. En lag bij het zwembad te wachten tot de groep terugkwam. Wat ik hier had te leren was dat mijn lichaam de rust en warmte had te accepteren. In plaats van in gevecht te gaan. Ik kon de schoonheid van het eiland niet zien. Ik was boos en gefrustreerd. 100% afgekeurd en aan de andere kant van de wereld zijn en niet het paradijs zien waar ik was. Wat nog meer frustratie opleverde.

Training

In deze training leerde ik wat het is om in het nu te zijn. Te voelen wat mijn lichaam zegt, en ervaren waar mijn grenzen zijn. De grenzen van mijn lichaam en geest.

Dit was zo confronterend. Mijn affirmatie had geen positief effect op mij, hij diende mij totaal niet meer. Ik had hier iets aan te doen. Waar ik me ook bewust van werd was dat ik mijn lichaam niet wilde voelen. Want dan zat ik middenin de pijn. Ik ontkende alles terwijl ik niets kon.

Wat is in het nu zijn? Luisteren naar het signaal wat mijn lichaam en geest geeft. Alleen begreep ik het signaal niet, ik riep maar “er zit geen ondertiteling bij” wat zegt het nou.

In het nu zijn betekent voor mij voelen dat ik pijn heb, en er ja tegen kunnen zeggen. Is dit dan mijn zelfzorg, ja dat is het. Nu is accepteren dat ik me voel zoals ik me voel. Meestal heel positief, soms boos en gefrustreerd. Is dat erg? Nee totaal niet. Het besef dat dit de normale gevoelens zijn en deze erbij horen, maakt dat ik ook hier ja tegen kon zeggen.
Zodra je gevoel en geest balans ervaart krijgt het tijd en ruimte om te helen. En ja helen had ik te doen. Helen omdat er een nieuwe fase in mijn leven kwam. Helen om het verdriet dat mijn lichaam niet deed wat het altijd had gedaan. Helen en accepteren dat er een nieuwe nu zich aandiende.

Dankbaar

Ik ben dankbaar dat ik dit heb mogen ervaren. Hierdoor ben ik open gaan staan naar het verhaal dat mijn lichaam en geest vertelt. Heb ik hulp gekregen van mensen uit onverwachte hoeken. En heb ik leren hulp vragen. (Wat ik nog steeds een uitdaging vind) Ik blijf leren en ontwikkelen.

Hoe ga ik om met zelfzorg?

Ik mediteer en doe een bodyscan. Ik vraag mijn lichaam wat zij nodig heeft. En leer steeds meer te luisteren. En soms heel soms val ik in mijn eigen valkuil. Ik mag hierin blijven ontwikkelen. Zo ook heb ik nieuwe affirmaties tot mij genomen.

Mijn affirmaties zijn

  • Ik ben goed zoals ik ben.
  • In liefde laat ik los

Vragen

  • Hoe ga jij hiermee om?
  • Wat heeft dit inzicht jou opgeleverd?

Help mij jou te helpen en stuur je bericht hier.

 

 


2020 © Copyright Arlette Fokker
Lees onze Disclaimer

 

 

Deze site is gemaakt door DeGooischeWebsitebouwer.nl